Het duurt echter soms enkele dagen voor het weer omslaat en koelere lucht vanaf de Atlantische Oceaan tot Tsjechië doordringt. Storingen die vanuit het noordelijk deel van de Middellandse Zee langskomen kunnen door confrontatie van vochtige tropisch lucht met veel koelere lucht uit het Atlantisch gebied echter bijzonder veel regen opleveren. Zo werden Tsjechië en Oost-Duitsland in de zomers van 1997 en 2002 getroffen door rampzalige overstromingen. Ook in juli 2009, mei 2010 en augustus 2010 is het oosten van Europa getroffen door overstromingen.

De zomer is hier, net als in ons land, doorgaans de natste periode van het jaar. In Praag levert een enkele zomermaand net als in ons land 65 tot 80 mm op, maar langdurige regen komt niet vaak voor. Het merendeel valt tijdens tropische onweersbuien: onweer komt ’s zomers op 6 of 7 dagen per maand voor.

In Ceske Budejovice in het zuidwesten viel ooit 128 mm in één etmaal. Ooit is lang geleden want in Tsjechië wordt al sinds het midden van de achttiende eeuw het weer gemeten. Zoals overal valt in de bergen de meeste regen en vooral het bergachtige aan Polen grenzende noordoosten van Tsjechië krijgt jaarlijks zo’n 100 tot 200 mm meer dan het vlakkere land onder Praag.

De vakantieganger zal er, uitzonderingen daargelaten, weinig van merken want meestal biedt Tsjechië prima zomerweer en een aangenaam klimaat. De vochtigheidsgraad is er zo’n 10 procent lager dan in ons land. In Praag ligt de middagtemperatuur ’s zomers gemiddeld tussen 22 en 24 graden tegen 17 tot 22 graden in De Bilt. In Brno ten zuiden van Praag is dat ongeveer 25 graden. De hoogste temperatuur die in het land de laatste jaren is gemeten bedraagt 38,3 graden op 13 augustus 2003 in Doksany in de noordelijke helft.

‘s Nachts kan het er wel flink afkoelen soms tot dicht bij het vriespunt. De zon schijnt er veel: in Ceske Budejevice schijnt de zon in de zomermaanden gewoonlijk zo’n 210 tot 240 uur, in Praag zelfs 245 tot 265 uur. Dat is meer dan in Nederland waar we alleen aan de kust net iets boven de 200 uur komen.

Actuele weerwaarschuwingen voor Tsjechië op www.meteoalarm.eu.