Aantal sneeuwdagen (meer dan 1 cm) in Bern sinds 1930 (Bron: MeteoSchweiz)
Het aantal dagen met een sneeuwdek is afhankelijk van de ligging van het gebergte, de hoeveelheid zon op de helling en de hoogte. Boven de 2500 meter hoogte maakt dat vrijwel geen verschil en ligt vrijwel permanent sneeuw en boven 3000 meter valt alle neerslag, ook in de zomer in vaste vorm. Op de Säntis in Zwitserland begint de periode met een blijvend sneeuwdek al in oktober en pas in de zomer verdwijnt hier de sneeuw, gemiddeld eind juni.

Op het Zwitsers plateau, het gebied tussen de Jura en de Alpen en het Meer van Genève, is gemiddeld echter sprake van een sterke afname van het aantal dagen met een sneeuwdek. De neerslag viel vaker in de als regen en in het Alpengebied en de Duitse middelgebergten is een afname vastgesteld in de totale hoeveelheid sneeuw. In Bern is het aantal sneeuwdagen met minstens een centimeter sneeuw sinds het eind jaren van de jaren tachtig sterk afgenomen. Op de Hohenpeissenberg (977 meter) in het zuiden van Duitsland is de hoeveelheid sneeuw in de vorige eeuw afgenomen, van gemiddeld 295 cm in de jaren zestig tot 213 cm halverwege jaren negentig.

Sneeuwstatistieken laten echter te wensen over omdat de meetreeksen nog maar kort zijn, de meeste niet langer dan hooguit honderd jaar. Bovendien variëren de hoeveelheden van jaar tot jaar heel sterk en treden ook lokaal grote verschillen op.

De afgelopen jaren brachten in de Alpen soms weer veel sneeuw. Hoewel nog veel onderzoek nodig is naar regionale klimaatveranderingen gaan de wetenschappers ervan uit dat de opwarming in deze eeuw doorzet en de neerslag toeneemt. De hoogte van de sneeuwgrens schuift echter bergopwaarts, met 100 tot 150 meter per graad opwarming.

Weerwaarwaarschuwingen voor Europa: www.meteoalarm.eu