De publicatie "sneeuwdek in Nederland" is een waardevolle aanvulling op het "normalenboek" met gegevens van temperatuur, wind, straling en neerslag over het tijdvak 1961-1990. In dat boek uit 1992 staan weliswaar tabellen van het aantal dagen met sneeuwval op vijftien hoofdstations, maar sneeuw is vaak grillig verdeeld en snel verdwenen. De nieuwe fraai uitgevoerde publicatie, gebaseerd op aanzienlijk meer meetpunten, biedt beter inzicht in de sneeuwdek-statistiek en de verdeling van sneeuw over het land.

Opmerkelijk zijn de grote jaarlijkse variaties van het aantal dagen met een sneeuwdek. In de strenge winters van 1963 en 1979 lag ons land op respectievelijk 71 en 58 dagen onder een laag sneeuw. In andere jaren is dat gemiddeld maar op 19 dagen. De zachte winters, die we eind jaren tachtig beleefden, kenden nauwelijks sneeuw. De liefhebbers van sneeuw komen het meest aan hun trekken in het oosten van Groningen en Drenthe en het uiterste zuidoosten van Limburg met jaarlijks gemiddeld meer dan 25 dagen per jaar met een sneeuwdek.

De publicatie "sneeuwdek in Nederland" kost euro 13,16 en is te koop in de bibliotheek van het KNMI, telefoon 030 22 06 855.