Meteosat-opname waarop de aswolk van de IJslandse Eyjafjallajökull-vulkaan te zien is (Bron: Eumetsat)
Vulkanisch as op Meteosatbeelden
Satellietbeelden van de Meteosat MSG zijn van groot belang voor het volgen van het vulkaanas vanuit IJsland. Op uitnodiging van ESA en EUMETSAT kwamen experts uit de hele wereld bijeen op een workshop over vulkaanas op satellietfoto's. De afgelopen tijd is veel kennis opgedaan over het monitoren en voorspellen van vulkaanas in de aatmosfeer aan de hand van satellietbeelden (Zie persbericht EUMETSAT onder Externe links- MTG satellites crucial for future volcanic ash observations).

Waarschuwingen voor vulkanisch as
De vulkaanuitbarsting op IJsland verlamde met zijn asuitstoot midden april het vliegverkeer in een groot deel van Europa gedurende enkele dagen. Ook in mei waren er tijdelijke onderbrekingen van het vliegverkeer. Het KNMI heeft in de dagen na de vulkaanuitbarsting voor het eerst in zijn bestaan speciale waarschuwingen (Volcanic Ash SIGMET) uitgegeven voor vulkaanas in het Nederlandse luchtruim. "Een vlucht door een aswolk is voor het vliegverkeer gevaarlijk", schrijft Kees Floor in Zenit (juni 2010). Oud-meteoroloog Kees Floor schreef ook in Zenit (juli/augustus 2004, oktober 2007 en oktober 2009 over vulkaanuitbarstingen (zie onder Externe links).

De (1066 meter) kwam op 20 maart voor het eerst sinds 1821 tot uitbarsting. Eerdere uitbarstingen vonden plaats in 1612 of 1613 en ongeveer 920 na Chr. Bij de uitbarsting kwam niet alleen vulkanisch as vrij, maar ook - zoals gebruikelijk - gassen, bijvoorbeeld zwaveldioxide en koolstofdioxide, schrijft Geerke Floor in Zenit (juni 2010). Geerke Floor doet promotieonderzoek aan de Universiteit van Girona in Spanje aan potentieel giftige elementen rond (Europese) vulkanen (zie haar bijdrage onder Externe Links).

Opvallende schemeringskleuren
Vulkaanstof in de atmosfeer zorgt voor afwijkende schemeringskleuren. Wanneer het as betrekkelijk laag in de atmosfeer zit kunnen de kleuren bij zonsopkomst- of ondergang variëren van geel, oker, grijs, bruin of roodoranje. Wanneer het as hoger in de atmosfeer zit, op enkele tientallen kilometers hoogte in de stratosfeer, is roodoranje de overheersende kleur. De lichtvermindering door vulkaanas bij zonsondergang is vergelijkbaar met lichtvermindering door een dikke band met saharazand. Vooral rond half april en half mei zijn die opvallende schemeringskleuren op veel plaatsen in Europa waargenomen.