Uitleg over

Extreme neerslagkansen

Overschrijdingskans is de kans dat ergens in ons land binnen een bepaalde tijd een hoeveelheid neerslag valt. Deze kans geeft aan hoe zeldzaam een gebeurtenis is.

De Wet Tegemoetkoming Schade (WTS), die bij uitzonderlijke situaties in werking treedt, is gebaseerd op de overschrijdingskans. Om de uitzonderlijkheid van een neerslagsituatie te bepalen, wordt bekeken hoe lang het regende, hoeveel er is gevallen en hoe zeldzaam dat is. Voor de WTS moet de neerslagsituatie in het gebied waar de wateroverlast plaatsvindt een zeldzaamheid hebben van eens in de honderd tot tweehonderd jaar.

Ons land is ingedeeld in vier neerslagregimes met elk een eigen extreme waarden statistiek.
Ons land is ingedeeld in vier neerslagregimes met elk een eigen extreme waarden statistiek.

Berekening overschrijdingskans

Bij de bepaling van de duur van de regen, die aanleiding gaf tot overstromingen, wordt ook rekening gehouden met regen die eerder viel. Een deel van dat water moet ook nog worden afgevoerd,. Dit vergroot het risico voor overstromingen en overlast. Vervolgens wordt nagegaan hoeveel regen er op een plaats in die bewuste periode viel. En of zo'n hoeveelheid binnen die tijd voldoet aan het criterium van eens in de honderd tot tweehonderd jaar.

Extreme neerslag

Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 millimeter en binnen 48 uur minstens 86 tot 105. Ook voor geringere hoeveelheden is de herhalingstijd bepaald. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar minstens 20 en 24 millimeter binnen een etmaal. Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 millimeter komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 millimeter op een dag.

Waar meeste neerslag?

De meeste neerslag valt jaarlijks gemiddeld rond Vaals in Zuid-Limburg en op de Veluwe bij Apeldoorn. De kans op zware buien is daar dan ook iets groter dan elders. Ook delen van de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht maken meer kans op zware buien met veel neerslag in korte tijd. De jaarsom van de neerslag is hier echter nauwelijks hoger dan in andere delen van het land.

Meer uitleg over

  • Hittegolf: in De Bilt minstens vijf dagen achtereen boven de 25 graden waarvan drie boven de 30 graden

    Hittegolf

    Een hittegolf is een serie van minstens vijf zomerse dagen, waarvan er zeker drie tropisch zijn.
  • Hoogste uurlijkse windsnelheid (m/s) die eenmaal per jaar wordt overschreden (Bron: KNMI)

    Stormen in Nederland

    Een storm hoort tot de normale verschijnselen in ons klimaat. Toch duurt het vaak lang voor zich weer eens een storm van betekenis aandient.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over