Uitleg over

IJzel

IJzel is regen die bevriest zodra het de grond bereikt. Gladheid door ijzel levert elk jaar in het winterseizoen veel ongelukken en schade op.

IJzel vormt zich meestal aan het eind van een vorstperiode, wanneer op honderden meters hoogte zachte lucht binnenstroomt. De regen koelt in de lager gelegen vrieslucht af tot onder het vriespunt. Zodra het op de grond of op voorwerpen valt, bevriest het direct tot een helder ijslaagje.

IJsregen

Bevriest regen al eerder, dan heet het ijsregen. IJsregen kan ook vastvriezen of als ronde knikkertjes op de grond vallen en wegrollen.

Spiegelgladde wegen door ijzel (foto: Jannes Wiersema)
Spiegelgladde wegen door ijzel (foto: Jannes Wiersema)

Vorst en dooi

Dooi begint meestal op enige honderden meters hoogte, waar dan minder koude lucht binnenkomt. De koudere vrieslucht heeft door haar lagere temperatuur een groter gewicht dan de zachtere lucht. Daardoor weet de vorst zich aan het aardoppervlak het langst te handhaven.

Lastig voorspellen

Het is niet eenvoudig om dit soort neerslag exact te voorspellen. Regen, sneeuw en ijsregen treden allemaal op bij temperaturen dicht bij het vriespunt. De minste verandering in temperatuur kan al effect hebben op de neerslagsoort. Verandert de neerslag van vaste in vloeibare vorm, dan is de temperatuur aan het stijgen.

Waarschuwingen voor gladheid

De vorm van de neerslag biedt ons dus informatie over het temperatuurverloop op grote hoogte in de atmosfeer. IJzel is voor het verkeer zeer gevaarlijk. Een geringe hoeveelheid kan al aanleiding geven tot gladheid. Het KNMI geeft waarschuwingen uit bij gladheid. Europese weerwaarschuwingen zijn te vinden op www.meteoalarm.eu

Meer uitleg over

  • Sneeuw

    Sneeuw

    Sneeuwbuien ontstaan vaak in koude lucht uit het poolgebied. Natte sneeuw verdwijnt vaak snel, maar droge sneeuw kan langere tijd blijven liggen.
  • Een temperatuurmeter (foto: Jannes Wiersema)

    Temperatuur

    De temperatuur is de mate van warmte (of kou) uitgedrukt in graden. Vroeger sprak men ook wel van het temperament.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over