Uitleg over

Kernstopverdrag

Het Kernstopverdrag verbiedt kernproeven overal op aarde en voor ieder land. Het KNMI controleert op naleving van dit verdrag.

Het Kernstopverdrag (Comprehensive Nuclear-Test-Ban Treaty, CTBT) kwam in 1996 tot stand onder leiding van de Nederlandse ambassadeur Jaap Ramaker. Sindsdien is door een groot aantal landen gewerkt aan een wereldwijd systeem om naleving van het Kernstopverdrag te kunnen controleren.

Netwerk van meetstations

Voor deze controletaak is inmiddels een netwerk van maar liefst 321 meetstations opgezet, het International Monitoring Systeem (IMS). Deze stations staan in onderling gelijke afstanden over de hele aardbol verspreid en verrichten metingen van radioactiviteit, seismologische metingen en geluidsmetingen in de atmosfeer en in oceanen. De analyse van deze data doet het RIVM.

Meetinstrument IS18 is het IMS infrageluid array op Groenland. (Bron: CTBTO Public Information)
Meetinstrument IS18 is het IMS infrageluid array op Groenland. (Bron: CTBTO Public Information)

Effect kernstopverdrag

Hoewel het verdrag nog niet in werking is getreden, heeft het wel al duidelijk effect. Tussen 1945 en 1996 zijn er meer dan tweeduizend nucleaire testen gedaan. Sinds 1996 slechts enkele.

Waarschuwingssysteem

Naast het opvangen van infrageluid, wat kan duiden op mogelijke kernproeven, worden de meetstations ook ingezet als waarschuwingssysteem voor tsunami's en aardbevingen. Dit maakt het verdrag uniek en waardevol, ook al is het nog niet officieel in werking getreden.

Verdrag ondertekenen

Het Kernstopverdrag is tot nu toe ondertekend door 183 landen en door 159 geratificeerd. Het zal pas in werking treden zodra alle 44 landen die kernreactoren bezitten (de zogenoemde Annex II landen) geratificeerd hebben. Nederland heeft dit in 1996 al gedaan.

Een aantal landen, waaronder India, Pakistan, Iran, de VS en Israël, hebben het verdrag om uiteenlopende redenen, nog niet getekend of geratificeerd.

Meer uitleg over

  • Meteoren en hun geluid

    Meteoren en geluid

    Kleine stofdeeltjes tot grote brokken vaste materie dringen regelmatig onze atmosfeer binnen. Dit kan infrageluid veroorzaken.
  • Infrageluid

    Infrageluid

    Infrageluid is geluid dat onhoorbaar is voor de mens. Het is een type luchtdruk waarbij de trillingsfrequentie lager ligt dan van geluid dat mensen kunnen horen.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over