Uitleg over

Klimaat in het verleden

Het wereldgemiddelde klimaat is een komen en gaan van koude tijden en warmere periodes. De laatste eeuw stijgt de temperatuur.

Zo'n 140.000 jaar geleden was Noord-Europa bedekt met een ijskap die zich tot aan de Utrechtse Heuvelrug uitstrekte. De zeespiegel lag zo'n 120 meter onder het huidige niveau. Kort daarop eindigde deze IJstijd waarbij de temperatuur opliep. Daarna volgde een nieuwe IJstijd. Deze duurde bijna 100.000 jaar. Zo'n 18.000 jaar geleden begon een snelle opwarming naar de warmere periode waarin we nu leven.

Kleine ijstijd

Ook de afgelopen duizend jaar varieerde de temperatuur. Opvallend waren in Europa de warmere zomers in de Middeleeuwen en het vaker voorkomen van koude winters. Dit is de zogenoemde Kleine IJstijd tussen grofweg 1450 en 1850.

Wereldwijde warmterecords

Het verloop van de wereldgemiddelde temperatuur van de laatste 150 jaar is bepaald op basis van temperatuurmetingen op land en op zee. Over de afgelopen anderhalve eeuw zijn duidelijke trends in temperatuur te zien. Maar daarnaast zijn er ook grote variaties van jaar tot jaar. Zo is het tussen 1910 en 1940 warmer geworden, en ook vanaf 1979. Sinds 1983 is het warmterecord herhaaldelijk gebroken. Hoe het er in de toekomst uit kan gaan zien, lees je in de KNMI'14-klimaatscenario's.

Meer uitleg over

  • Effecten die vaak optreden bij La Nina (bron: NCEP-CPC, Washington USA)

    La Niña

    Vaak horen we berichten over El Niño. La Niña is haar tegenhanger met relatief koud water.
  • Drijvend ijs op 20 augustus 2012 in de Arctische Zee (Foto: US Coast Guard)

    Poolklimaat verandert het snelst

    De klimaatverandering is het sterkst voelbaar in het Noordpoolgebied. De temperatuurstijging gaat hier drie keer sneller dan elders in de wereld.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over