Uitleg over

Satellietmetingen

Satellietmetingen worden gebruikt om inzicht te krijgen in de effecten van milieumaatregelingen. De metingen worden steeds gedetailleerder en belangrijker.

Naast weerwaanemingen worden satellietmetingen gebruikt om de chemische samenstelling van aerosoldeeltjes te bepalen. De samenstelling van deze deeltjes geeft inzichten in de effecten van milieumaatregelen. De toekomst van de weersatellieten is veelbelovend. Zowel voor het weer als voor klimaatonderzoek. De informatie wordt steeds gedetailleerder. De huidige weersatellieten onderscheiden objecten van een kilometer. De nieuwe generatie satellieten krijgt een resolutie van 300 meter.

Weermodellen

De gegevens vanuit weersatellieten worden direct verwerkt in weermodellen. Op basis van deze weermodellen worden weerberichten gemaakt. De nieuwste satellieten maken dwarsdoorsnedes van de atmosfeer met profielen van vocht en temperatuur met de hoogte. 

satellietbeelden van bsorberende aerosolen, vooral woestijnstof, rook van branden en vulkaanas
Absorberende aerosolen, vooral woestijnstof, rook van branden en vulkaanas, gemeten door SCIAMACHY in de periode 2002-2012. ©KNMI/L.G. Tilstra

Bliksemactiviteit

Ook bliksemactiviteit wordt steeds meer gevolgd met satellieten. Meteosat van de Europese satellietorganisatie Eumetsat begint de komende jaren al aan zijn derde generatie geostationaire weersatellieten. Een geostationaire satelliet staat op 35.800 km hoogte op een vast punt boven de aarde en is van groot belang voor de weersverwachting en weerwaarschuwingen.

Meer uitleg over

  • De lagen van de dampkring

    Dampkring

    De dampkring, of atmosfeer, is een dunne deken van lucht om de aarde. De dampkring is opgebouwd uit vier lagen: troposfeer, stratosfeer, mesosfeer en de ionosfeer.
  • afbeelding van satelliet Tropomi (Bron: ESA)

    Satellieten

    De eerste weersatelliet werd in 1960 gelanceerd. Sindsdien is de satelliet één van de belangrijkste hulpmiddelen in de meteorologie.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over