Uitleg over

Stuifmeel

In het voorjaar produceren bomen en bloeiende grassen bij warm, zonnig weer en een lage luchtvochtigheid veel stuifmeel.

Stuifmeelkorrels, ook wel pollen genaamd, afkomstig van dennen, berken, sparren en andere coniferen kunnen bij een krachtige wind afstanden afleggen van honderden kilometers. Wanneer de wind in de nacht gaat liggen, valt het stuifmeel op het aardoppervlak. Hier wordt het als een dun lichtgeel laagje zichtbaar.

Pollenkrans in stuifmeelkorrels van een sparreboom in de zon (Bron: Peter Paul Hattinga Verschure)

Stuifmeel wordt vaak aangezien voor zand of saharastof. Het is vooral goed zichtbaar op tuinmeubilair en auto's. De hoeveelheden zijn groot. Op een schuin liggend tuimelraam met een oppervlak van één vierkante meter komen onder gunstige omstandigheden naar schatting meer dan een miljard stuifmeelkorrels terecht. Deze zijn voornamelijk afkomstig van de den, spar en berk. 

Hooikoorts

Veel stuifmeel komt ook van grassen, die in het voorjaar in bloei komen. Dat stuifmeel kan bij inademing aanleiding geven tot verschijnselen van hooikoorts, zoals niezen of tranende ogen.

Stuifmeel in de lucht

Vooral in of na een periode met zonnig en droog weer zit er veel stuifmeel in de lucht. Een oostenwind kan met stuifmeel beladen lucht aanvoeren uit Centraal- en Oost-Europa. Hier groeien veel bomen die later bloeien dan in ons land. Verder waait er door een droge oostenwind veel stuifmeel op van de grond. 

Weerwaarschuwingen

Speciale verwachtingen en informatie over hooikoorts en stuifmeel op teletekstpagina' 714. Pollennieuws.nl biedt een vijfdaagse verwachting van de hooikoortsbelasting gebaseerd op gegevens van het KNMI, actuele meldingen en historische gegevens.

Meer uitleg over

  • Hittegolf: in De Bilt minstens 5 dagen achtereen boven de 25 graden waarvan 3 boven de 30 graden

    Hittegolf

    Een hittegolf is een serie van minstens 5 zomerse dagen, waarvan er zeker 3 tropisch zijn.
  • Halozuil ontstaan door breking van zonlicht ijskristallen in de bovenlucht (Bron: Peter Paul Hattinga Verschure)

    Gevoelstemperatuur (windchill)

    In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als 'windchill'.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over