Uitleg over

Warme Middellandse Zee

Extreme hitte in Europa zorgt voor oplopende zeewatertemperaturen. Augustus meet meestal de hoogste zeetemperaturen.

Normaal liggen de Middellandse zeewatertemperaturen in juni en juli rond 22 graden. In augustus zijn waarden tussen 22 en 25 graden normaal. In de Middellandse Zee zijn de laatste jaren watertemperaturen gemeten tussen 25 en 27 graden. In juli en augustus 2003 bereikte de temperatuur van het water waarden tussen 28 en 31 graden.

Zeewatertemperatuur in de zomer van 2003
Zeewatertemperatuur in de zomer van 2003

Compositiebeelden

Zeewatertemperatuurkaarten worden bepaald op basis van beelden van de Amerikaanse NOAA weersatellieten. Wekelijks maakt het KNMI compositiebeelden van de zeeën in Europa en een deel van de Noord Atlantische Oceaan. Deze geven een goed beeld van de temperatuurverdeling van het water aan de oppervlakte.

In de berekeningen houdt het KNMI rekening met eventuele bewolking en de gegevens van het weermodel HIRLAM. Dat is het High Resolution Limited Area Model. Dit model wordt wordt gevoed met recente gegevens van wind, luchtdruk, vocht en temperatuur.

Invloed weer

Het bovenste laagje van het zeewater volgt nauwgezet het weer. In een lange zonnige en warme periode met weinig wind loopt de temperatuur van het water snel op. Depressies met veel wind zorgen voor menging met kouder water van diepere lagen waardoor de zeewatertemperatuur minder snel oploopt. Bij rustig en langdurig warm zomerweer is die belemmering er niet en kan de zee ongehinderd opwarmen.

Temperatuur Noordzee

In de noordelijker gelegen Noordzee en Oostzee worden uiteraard minder hoge temperaturen gemeten. In extreem warme zomers loopt de zeewatertemperatuur aan de Nederlandse stranden soms op tot 21 à 22 graden. Dat is 3 à 4 graden boven het langjarig gemiddelde van onze Noordzeekust. In het Kattegat bij Denemarken en het zuidelijk deel van de Oostzee worden soms watertemperaturen gemeten van 24 graden.

Meer uitleg over

  • Kleine ijstijd - Schilderij IJsvermaak van Barent Avercamp (1612-1679)

    Kleine IJstijd

    De Kleine IJstijd begon rond 1430 en duurde tot halverwege de negentiende eeuw. Gemiddeld lag de temperatuur in ons land zo'n 1 tot 2 graden lager dan nu.
  • IJsbedekking september 2007 (links) en 2005 (oude record, rechts). Let op verschillen! (NSIDC, 1-10-07)

    IJs in het klimaat

    Landijs is van belang voor het klimaat. Als landijs smelt, stijgt de zeespiegel. Denk bij landijs aan gletsjers, ijs in de bergen en uitgestrekte ijsgebieden, ijskappen genaamd.
Niet gevonden wat u zocht? Zoek in alle uitleg over