Uitleg over

Windstoten

Windstoten zijn kortdurende rukwinden of windvlagen van minstens 75 kilometer per uur. Vooral voor weg- en vliegverkeer zijn windstoten hinderlijk of zelfs gevaarlijk.

De wind waait vrijwel nooit met een constante snelheid of uit dezelfde richting. Bereikt een windvlaag een snelheid van minstens 50 kilometer per uur, dan is er sprake van een windstoot. Zodra de windstoten snelheden van boven de 75 kilometer per uur bereiken, dan volgt er een waarschuwing voor zware windstoten. Windvlagen van meer dan 100 kilometer per uur worden aangeduid als zeer zware windstoten.

Het hele jaar windstoten

Windstoten kunnen het hele jaar voorkomen. ’s Winters komen ze zeker voor bij stormachtig weer en storm. Het hele jaar door komen windstoten vooral voor tijdens (onweers)buien en in de buurt van buien.

Een door de wind losgeraakte bouwsteiger van een appartementencomplex (Foto: Robert Hoetink)
Een door de wind losgeraakte bouwsteiger van een appartementencomplex (Foto: Robert Hoetink)

Windstoten zijn gevaarlijk

Vooral in het verkeer voor met name (brom)fietsers, vrachtauto’s en auto’s met aanhangers en caravans zijn windstoten gevaarlijk. Met name bij buiig weer in het zomerhalfjaar kan een plotselinge toename van de wind zeer verraderlijk zijn.

Windstoten kunnen de recreatie, vooral op het water, ernstig in de problemen brengen. Tijdens mooi zomerweer is men vaak niet bedacht op het omslaan van weer. Bovendien staan bomen dan vol in blad, waardoor ze veel wind vangen en takken gemakkelijk kunnen afbreken.

Windwaarschuwingen

Het KNMI geeft regionale waarschuwingen uit voor zware of zeer zware windstoten. Europese waarschuwingen staan op www.meteoalarm.eu.

Meer uitleg over

  • Halozuil ontstaan door breking van zonlicht ijskristallen in de bovenlucht (foto: Peter Paul Hattinga Verschure)

    Gevoelstemperatuur (windchill)

    In de wind kan het een stuk kouder aanvoelen dan uit de wind. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als "windchill".
  • Bliksem

    Bliksem

    Bliksem is één van de gevaarlijkste weersverschijnselen. Bij naderend onweer is een gebouw de veiligste plaats.
Niet gevonden wat u zocht? Alle uitleg over