Mei 2014

Normale temperatuur en hoeveelheid zon, nat

Grote verschillen in hoeveelheid neerslag; lokaal extreem nat
 
De gemiddelde temperatuur is in De Bilt uitgekomen op 13,2 °C, vrijwel gelijk aan het langjarig gemiddelde van 13,1 °C. 
De eerste dagen van de maand was het onder invloed van een hogedrukgebied overwegend droog en koel. In de vroege ochtend van 4 mei kwam het op een aantal plaatsen nog tot vorst. De landelijk laagste temperatuur werd die ochtend gemeten in Twenthe: -1,8 °C. In De Bilt kwam het in mei niet meer tot vorst.
Na het rustige begin van de maand volgde van 6 tot en met 14 mei een uitermate wisselvallig, somber en nat tijdvak. Oorzaak waren depressies die vanaf de oceaan via de Britse Eilanden oostwaarts trokken. De temperatuur lag hierbij rond of iets onder het langjarig gemiddelde.

Halverwege de maand stabiliseerde het weer onder invloed van een hogedrukgebied dat via onze omgeving naar Scandinavië trok. Met een naar zuidoost draaiende wind liep de temperatuur op tot boven normaal. Op 19 mei werd hetin het zuiden van het land zomers warm (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), op de 20e was dat in een groot deel van het land, waaronder De Bilt, het geval. De landelijk hoogste temperatuur, 28.2 °C werd de dag gemeten in Eindhoven en in Twenthe. In De Bilt was het de enige zomerse dag van de maand, normaal telt mei drie van dergelijke dagen.

Naar het einde van de maand toe werd het weer steeds wisselvallig onder invloed van een lagedrukgebied boven zuidwest en later West-Europa. Meestal was het daarbij warmer dan normaal, maar tijdens langdurige regen rond Hemelvaartsdag juist uitgesproken koel. 
In totaal kwam het aantal warme dagen in De Bilt uit op negen, het normale aantal bedraagt tien.
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Grafiek temperatuurverloop De Bilt
Neerslag De Bilt
Neerslag De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt
Zonneschijnduur De Bilt

Mei was gemiddeld over het land een natte maand met 98 mm regen tegen 61 mm normaal.
De regionale verschillen in neerslaghoeveelheid waren deze maand bijzonder groot. De minste neerslag viel langs de kusten, op sommige plaatsen niet meer dan 55 mm. In Drenthe viel het meest, lokaal 211 mm. In ruim een halve eeuw (sinds 1951) is alleen in 1984 nog meer regen gevallen. Diverse stations registreerden toen meer dan 200 mm, Schinnen zelfs 222 mm. De extreme maandsommen in Drenthe werden vooral veroorzaakt door de zware buien op 26 mei. Deze lieten in een brede strook van Overijssel via Drenthe naar Friesland ruim 50 mm regen achter. Op een aantal plaatsen viel zelfs ruim 70 mm. Het natst was die dag Rheerzerveen met 75 mm. Ook op 27 en 28 mei viel er regionaal veel regen. Op de 27e in het zuiden plaatselijk 40 tot 50 mm. Tijdens het wisselvallige tijdvak tussen 6 en 14 mei viel gemiddeld over het land 50 mm regen.

Het aantal zonuren is gemiddeld over het land uitgekomen op 209 tegen 213 zonuren normaal. De regionale verschillen waren aanzienlijk. Op de Wadden scheen de de zon het meest, op Terschelling 237 uren. Deelen op de Veluwe was het somberst met 167 uren.

Normaal=het langjarig gemiddelde over het tijdvak 1981-2010 
De Bilt, 2 juni 2014 Rob Sluijter