Seizoensverwachting

Verwachtingen voor de komende seizoenen opgesteld 18 april 2017

El Niño

La Niña is weer verdwenen langs de evenaar van de Stille Oceaan. In het oosten, bij Zuid-Amerika is nu warmer water: een kust El Niño, die overstromingen in Noord Peru gebracht heeft. Mogelijk is dit het begin van de volgende El Niño, een totaal andere manier van ontstaan dan het standaard mechanisme. Men zegt dat dit in 1891 en 1925 ook gebeurd is. Het is nu nog niet duidelijk of El Niño doorzet en hoe sterk hij gaat worden. Bijna alle mogelijkheden liggen nog open: van vrijwel niets tot een vrij sterke El Niño, maar minder sterk dan twee jaar terug. De komende maanden zal duidelijk worden welke kant het op zal gaan.

Afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van normaal; vooral in de tropen is het weer hiervoor gevoelig.
Afwijking van de zeewatertemperatuur ten opzichte van normaal; vooral in de tropen is het weer hiervoor gevoelig.


Verwachtingen

Door het versterkte broeikaseffect is voor vrijwel de hele wereld de verwachting 'warmer dan normaal', met normaal gedefinieerd als het gemiddelde van 1981-2010. 

Als El Niño doorzet wordt het de komende maanden droger dan normaal in Indonesië. Ook is er een grote kans op droogte langs de noordkust van Zuid Amerika (inclusief Aruba, Curaçao en Bonaire). De modellen verwachten meer regen in Oost Afrika, maar het is niet duidelijk waar dit op gebaseerd is.

Verdere seizoensverwachtingen (extern)

Dit is een niet-operationele pagina, de tijdige beschikbaarheid kan niet gegarandeerd worden.