Nieuwsbericht

2018 vol hitte-, zon- en droogterecords

28 december 2018

2018 was met een gemiddelde temperatuur van 11,3 °C het vijfde zeer warme jaar op rij. Het was het op één na - 2014 - warmste jaar sinds het begin van de metingen. Dit beeld past in de trend van een opwarmend klimaat. Het jaar was naast extreem warm ook extreem zonnig en zeer droog. 

Code rood voor zeer zware storm op 18 januari

Het KNMI gaf 18 januari een code rood voor zeer zware storm. De storm hoort bij de top 10 zwaarste in bijna vijftig jaar. Winterweer kwam in januari niet voor, maar aan het eind van de winter werd het toch nog ijskoud. De landelijk laagste temperatuur van het jaar, -10,5 °C werd gemeten op 28 februari in Woensdrecht.

De lente was als geheel zeer zacht, maar kende verschillende gezichten. Mei was met een gemiddelde temperatuur van 16,4 °C de warmste meimaand in drie eeuwen. Die maand begon een langdurige periode van zomers weer die tot en met september duurde. 

De zomer was de warmste sinds 1901. Het was bovendien zeer zonnig en zeer droog. In de Bilt waren er twee hittegolven. In het zuiden en zuidoosten was de langste regionale hittegolf ooit met ook de grootste warmteproductie. Op 26 en 27 juli gaf het KNMI voor het eerst code oranje voor extreme hitte. Op 26 juli werd in Arcen de landelijk hoogste temperatuur gemeten: 38,2°C. Dit was maar 0,4°C onder de hoogst gemeten temperatuur ooit in Nederland.

Het aantal warme en zomerse dagen is nog nooit zo hoog geweest

In de herfst scheen de zon landelijk gemiddeld nog nooit zo veel en het was zacht. Dat laatste kwam vooral voor rekening van oktober. Over het hele jaar gezien was zowel het aantal warme als zomerse dagen in De Bilt nog nooit zo hoog sinds 1901.

Nederland in de greep van de droogte 

Dit jaar stond ook in het teken van de droogte. Met landelijk gemiddeld  607 millimeter neerslag was 2018 zeer droog. Normaal valt gemiddeld over het land 847 millimeter. Een groot deel van het jaar lag het neerslagtekort ruim boven het langjarige gemiddelde. De zomer was een van de droogste zomers sinds 1906. Dit leidde tot watertekorten waar vooral de landbouw en scheepvaart hinder van ondervonden. 

Extreem zonnig

Met landelijk gemiddeld ongeveer 2085 uur zon lag het aantal zonuren dichtbij dat van 2003, dat met 2099 uur het zonnigste jaar sinds 1901 was. Vrijwel alle maanden waren zonniger dan normaal, alleen januari was somber.


Voorlopig jaaroverzicht, 28 december 2018 

kinderen spelen met water met warm weer
In mei begon een langdurige periode van zomers weer die tot en met september duurde. (Bron: Rob Poelenjee)
Beregenen in de landbouw
De zomer was een van de droogste zomers sinds 1906. (Bron: Jannes Wiersema)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten