Nieuwsbericht

Aardbevingen bij Alkmaar en Bergen aan Zee

10 oktober 2001

Zondag 9 september 2001 om 08:58 (Nederlandse tijd) en maandag 10 september om 6:30 (NL tijd) hebben er bij Alkmaar aardbevingen plaatsgevonden. De sterkte van de aardbeving op 9 september was 3,2 op de schaal van Richter en die van 10 september was 2,8. De diepte van beide bevingen is ongever 3 km.

De bevingen zijn rond Alkmaar op grote schaal waargenomen. Meldingen kwamen o.a. uit Alkmaar, Zuid-Scharwoude, Egmond aan den Hoef, Heerhugowaard en Akersloot. De lokatie van de aardbevingen is dicht bij die van 6 augustus 1994 (magnitude 3,0) en 21 september 1994 (magnitude 3,2). De meest waarschijnlijke oorzaak van de bevingen is de gaswinning in het gebied, aangezien de lokatie en diepte overeenkomen met de ligging van gasvelden en er geen natuurlijke seismiciteit in het gebied bekend is.

Woensdagmorgen 10 oktober 2001 heeft zich om 08:41 (NL tijd) een aardbeving bij Bergen aan Zee voorgedaan. De sterkte van de aardbeving was 2,7 op de schaal van Richter.  Meldingen kwamen o.a. uit Schoorl, Bergen, Heiloo en Alkmaar. Het epicentrum van de beving (Amersfoort coordinaten: X: 105.011 Y: 521.739) ligt aan de rand van het Bergen gasveld. De diepte van de beving is ca. 2 km.

In tegenstelling tot de eerdere bevingen rond Alkmaar, die in het Bergermeer veld plaats vonden, is de lokatie van de huidige beving verbonden met een ander gasveld. Er is dus geen relatie met de bevingen van 9 en 10 september 2001. Wel wordt er van uitgegaan dat deze aardbevingen worden veroorzaakt door de gaswinning.

Het kaartje geeft de lokatie van de aardbevingen bij Alkmaar en Bergen aan Zee. De paarse vlekken op de tekening geven de lokatie van gasvelden in de regio aan, de roze lijnen geven breuken in de aardkorst weer (bron: NITG-TNO). De rode driehoeken geven de lokatie aan van de seismische (boorgat) stations van het KNMI.

Hieronder nog een overzicht van de schademeldingen naar aanleiding van de twee aardbevingen bij Alkmaar en de registratie van de aardbeving van 10 oktober door het KNMI-station Philisteinsche Polder (PPB) op ongeveer 3 km afstand van het epicentrum.

Lokatie van de aardbevingen bij Alkmaar en Bergen aan Zee.
Lokatie van de aardbevingen bij Alkmaar en Bergen aan Zee.
Overzicht van de schademeldingen.
Overzicht van de schademeldingen naar aanleiding van de twee aardbevingen bij Alkmaar.
Seismogrammen van de aardbeving op 10 oktober 2001.
Registratie van de aardbeving van 10 oktober door het KNMI-station Philisteinsche Polder.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten