Klimaatbericht

CO2-afname heeft meer resultaat in kouder klimaat

25 oktober 2017

In het nieuwe regeerakkoord spelen CO2-uitstoot en klimaatverandering een belangrijke rol. Bij de huidige uitstoot komt de hoeveelheid CO2 rond 2025 halverwege een verdubbeling ten opzichte van het pre-industriƫle tijdperk. De helft van de opwarming door een CO2-verdubbeling heeft echter al enkele jaren geleden plaatsgevonden. De temperatuurstijging en CO2-toename lopen dus niet gelijk op.

Het broeikasgas CO2 warmt de atmosfeer op door infrarode straling die door het aardoppervlak wordt uitgezonden te absorberen, waardoor minder energie uitstraalt naar het heelal. Hoe meer CO2 in de lucht zit, hoe meer de aarde moet opwarmen om evenveel infrarode straling naar het heelal uit te zenden als er zonnestraling binnenkomt. Dit gaat door totdat de energiebalans aan de top van de atmosfeer weer in evenwicht is, met als resultaat een warmer klimaat. Het klimaatpanel IPCC concludeerde in zijn laatste rapport dat een verdubbeling van CO2 in de atmosfeer leidt tot een mondiale opwarming van 1,5 tot 4,5 graden Celsius.

Vóór de industriële revolutie was de atmosferische CO2-concentratie nog 278 ppm (278 deeltjes CO2 per miljoen deeltjes lucht). Gemiddeld over recordjaar 2016 werd 403 ppm gemeten; een toename van iets minder dan vijftig procent. De vijftig procent van het opwarmende effect van een CO2-verdubbeling werd echter al een paar jaar eerder bereikt. De temperatuur stijgt dus niet evenredig met de CO2-concentratie. De opwarming bij lagere concentraties (van 200 naar 300 ppm, bijvoorbeeld), is groter dan die bij hogere concentraties (van 300 naar 400 ppm). Dit komt omdat een verdubbeling van CO2 altijd leidt tot eenzelfde opwarming, of je nu gaat van 200 ppm naar 400 ppm of van 300 ppm naar 600 ppm. Dit betekent ook dat een bepaalde CO2-reductie in het huidige klimaat een sterker effect heeft op de opwarming dan een gelijke CO2-afname in een toekomstig warmer klimaat. Met andere woorden: hoe eerder we beginnen met CO2-reductie, des te meer opwarming we daarmee voorkomen bij eenzelfde CO2-afname.

 

KNMI-klimaatbericht door Eveline van der Linden

 

Stralingsforcering door CO2 is logaritmisch afhankelijk van CO2-concentratie in de atmosfeer.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten