Klimaatbericht

CO2-stijging minder extreem ondanks hoge uitstoot

04 december 2017

In 2000 en 2010 zijn verschillende toekomstscenario’s opgesteld voor de CO2-uitstoot tot het jaar 2100. De CO2-stijging die berekend is op basis van deze uitstoot kunnen we nu vergelijken met de gemeten CO2-concentratie in de atmosfeer. Het meest pessimistische scenario blijkt niet uitgekomen en dat is op zich goed nieuws.

Het KNMI baseert zijn verwachtingen voor toekomstige klimaatverandering in Nederland op scenario's voor de toekomstige uitstoot van broeikasgassen. Deze scenario’s zijn gebaseerd op verschillende ontwikkelingspaden die de wereld kan volgen. Ze verschillen in bevolkingsgroei en het duurzaam maken van landbouw, productie, transport en energie-opwekking. Met sociaal-economische modellen wordt doorgerekend welk effect dit heeft op de uitstoot van broeikasgassen.

In 2000 werden de zogenaamde SRES scenario’s gepubliceerd. Voor elk scenario werd de verwachte uitstoot omgerekend naar de verwachte stijging van CO2 in de atmosfeer. De werkelijke gemeten CO2 stijging sinds 2000 is onder het meest pessimistische A1b scenario gebleven en volgt vrij precies het meer optimistische B1 scenario (Figuur 1).

De SRES scenario's werden in 2010 opgevolgd door de RCP scenario's. Deze scenario’s verschillen in de mate waarin landen erin slagen om de uitstoot terug te dringen. In de meest groene scenario's gaan we met nieuwe technologische oplossingen netto CO2 uit de atmosfeer halen (negatieve emissies). Ook ten opzichte van deze nieuwere RCP scenario's blijft de gemeten CO2 stijging tot nu toe onder het meest pessimistische RCP8.5 scenario (Figuur 2).

Dit is op zich goed nieuws. Maar als we kijken naar de uitstoot van CO2 in 2017 dan blijkt het plaatje minder rooskleurig. Het global carbon project schat voor 2017 een uitstoot van 36.8 Gt CO2 vanwege verbranding van fossiele brandstoffen en de industrie, een nieuw record (Figuur 3). Hiermee volgen we toch weer het meest pessimistische RCP8.5 scenario.

Om de meest bedreigende klimaateffecten tegen te gaan zijn sterke reducties en waarschijnlijk zelfs negatieve emissies nodig.

KNMI-klimaatbericht door Frank Selten

CO2-ontwikkeling volgens de SRES scenario's
Figuur 1: CO2-ontwikkeling sinds 2000 volgens de SRES scenario's en gemeten door het Earth System Research Laboratory (ESRL).
CO2-ontwikkeling volgens de RCP scenario's
Figuur 2: CO2-ontwikkeling sinds 2000 volgens de RCP scenario's en gemeten door het Earth System Research Laboratory (ESRL).
CO2-uitstoot volgens de RCP scenario's vergeleken met de werkelijke uitstoot
Figuur 3: CO2-uitstoot volgens de RCP scenario's (kleuren) en de werkelijke uitstoot (zwart). Verschillende groepen sociaal-economische-technologische ontwikkelingen (dunne lijnen) zijn samengevat in 4 RCP scenario's (Bron: global carbon project).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten