foto van corrie van dijk in de weerkamer in de bilt
Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI

Code oranje in deel van het land voor storm Corrie

31 januari 2022

Storm Corrie heeft ons land bereikt. Maandagochtend 31 januari gold code oranje voor (zeer) zware windstoten in Noord-Holland, Friesland, het Waddengebied en het IJsselmeer.

Code oranje is om 12.06 uur beëindigd. In een groot deel van het land kwamen 31 januari nog zware windstoten (75-100 km/u) voor, hiervoor was de hele rest van de dag code geel van kracht. 

Stormen krijgen sinds 2019 een naam als het KNMI een code oranje of code rood voor windstoten uitgeeft. In sommige gevallen kan een storm ook bij code geel een naam krijgen. Met de stormnamen willen we het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroten voordat het toeslaat.

Corrie was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964

Het KNMI werkt samen met de weerdiensten Met Office (Groot-Brittannië) en Met Éireann (Ierland) in de naamgeving van stormen, omdat in ons land stormen meestal uit het westen komen. De naam Corrie is ingebracht door Nederland. Corrie van Dijk was de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI in 1964. Lees meer over de andere namen van dit seizoen.

Waarom krijgen stormen een naam?

De helft van de Nederlanders (52%) is voorstander van naamgeving van stormen, boven het omschrijven van een storm zonder naam (30%). Dit blijkt uit onderzoek naar onze weerwaarschuwingen, al is het te vroeg om na twee seizoenen al conclusies te trekken. Uit onderzoek in Groot-Brittannië blijkt dat naamgeving van stormen het bewustzijn van gevaarlijk weer verhogen, een consistente boodschap aan het publiek geeft en mensen ertoe aanzet actie te ondernemen om schade en letsel te voorkomen. Het benoemen van stormen door het KNMI kan de communicatie van naderend gevaarlijk weer via de media en andere overheidsinstanties helpen. 

Eerdere stormen met naam

Vorig seizoen hadden we een bijzondere situatie met (sneeuw)storm Darcy, waarvoor het KNMI op 7 februari in het hele land code rood uitgaf. Andere stormen die een naam kregen waren Christoph op 20 en 21 januari (code geel in Noord-Holland en het Waddengebied) en Bella op 27 december 2020 (code geel in het hele land). Zeeland en Zuid-Holland kregen op 25 september 2020 te maken met storm Odette, die naam werd overgenomen uit de zuidwestgroep waar onder andere België deel van uitmaakt. De eerste storm in Nederland die een naam kreeg was Ciara. Storm Ciara trok 9 februari 2020 over ons land.  

Veelgestelde vragen over de naamgeving van stormen. 

foto van corrie van dijk in de weerkamer in de bilt
Corrie van Dijk, de eerste vrouwelijke meteoroloog bij het KNMI ©KNMI
lijst met stormnamen 2021-2022
Stormnamen 2021-2022

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten