Nieuwsbericht

Code Rood voor zware sneeuwval

13 december 2017

Grote delen van Nederland zijn de afgelopen dagen bedolven onder een dikke laag sneeuw dat grote problemen opleverde in het verkeer. Maandag was zelfs sprake van maatschappij ontwrichtende weersomstandigheden, waarvoor het KNMI de waarschuwing opschaalde naar code rood (weeralarm).

De sneeuwproblemen begonnen op vrijdag 8 december toen talrijke intensieve sneeuwbuien, sommige vergezeld van onweer, over het land trokken en op verschillende plaatsen meerdere centimeters sneeuw achterlieten. Ook zaterdag vielen verspreid over land winterse buien maar dat was slechts een voorproefje van wat Nederland zondag en maandag te wachten stond.

Op zondag 10 december trok in de loop van de dag  een gebied met deels natte sneeuw van zuidwest naar noordoost over het land dat behalve sneeuwpret voor veel overlast zorgde. De sneeuwval werd veroorzaakt door een zeer diepe depressie waarvan de kern dwars over Nederland trok. De luchtdruk daalde in de depressiekern tot omstreeks 970 hPa, een waarde die in ons land niet vaak wordt gemeten. Op de meeste plaatsen sneeuwde het geruime tijd en in een brede band over het midden van het land viel 5 tot 10 centimeter sneeuw. Het KNMI gaf voor vrijwel heel Nederland een waarschuwing code oranje uit voor sneeuw.

Op maandag trok van het zuiden uit opnieuw een sneeuwgebied over Nederland dat leidde tot grote problemen. In de loop van de middag kwam het openbare leven op verschillende plaatsen met name in de randstad en in het midden van Nederland tot stilstand. Het KNMI schaalde de waarschuwing in een groot deel van het land op tot code rood (Weeralarm). Dat was de eerste waarschuwing code rood in twee jaar. De laatste code rood werd begin januari 2016 uitgegeven toen het noorden van Nederland te maken kreeg met extreme gladheid door ijzel. De sneeuwval hield tot laat in de avond aan, waarbij de toenemende wind leidde tot sneeuwverstuivingen. Op veel plaatsen viel 10 tot 15 centimeter sneeuw. Op de Veluwe groeide het sneeuwdek lokaal aan tot circa 30 centimeter.

Uitgebreide informatie over de sneeuw van 8-11 dcember 2017 in de fact sheets

Code oranje voor zware sneeuw op 10 december 2017

Code rood voor zware sneeuw op 11 december 2017
 

Tussen 8 en 11 december 2017 viel er veel sneeuw in Nederland, plaatselijk 30 centimeter (Foto: Raymond Sluiter, KNMI)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  3. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten