Klimaatbericht

Extreme hitte in Nederland

13 juli 2018

In Nederland komt de temperatuur zelden boven de 35 °C. Rond 2050 krijgen we mogelijk elke één tot twee jaar met zulke hitte te maken.

Tropische dagen

In Nederland noemen we een dag waarop de  maximumtemperatuur  30 °C of hoger is een tropische dag. Zulke dagen komen in De Bilt de meeste jaren wel enkele keren voor, zeker in de laatste 20 jaar (figuur 1). Tropische dagen zijn hier dus niet zo bijzonder.  Anders ligt dat bij dagen waarop de maximumtemperatuur 35 °C of hoger is.  Deze zijn sinds 1901, het begin van de metingen, op de vingers van één hand te tellen.

Terugkeertijd temperatuur

Een andere manier om te bepalen hoe bijzonder een hoge temperatuur is, is hoe lang  je gemiddeld moet wachten voordat die temperatuur zich voordoet (figuur 2). We zien dat je in De Bilt voor een tropische dag inderdaad gemiddeld niet langer dan een tot twee jaar hoeft te wachten. Daarentegen is de gemiddelde terugkeertijd voor een maximumtemperatuur van boven de  35 °C nu ruim 10 jaar. In zuidelijke steden als Nantes en Bordeaux is die terugkeertijd aanmerkelijk korter (figuur 2).

Zomers van Bordeaux

Hoe verandert de terugkeertijd als het klimaat verandert? Om deze vraag te beantwoorden hebben we gekeken naar de terugkeertijden van de jaarlijks optredende maximumtemperatuur rond 2050 volgens het gematigde GH KNMI’14 klimaatscenario en het meest extreme WH scenario (figuur 3). We zien dat temperaturen boven de 35 °C dan veel normaler worden: bij het GH scenario komt zo’n temperatuur gemiddeld eens per 3 tot 4 jaar voor, en bij het WH scenario eens per 1 tot 2 jaar.  Nederlanders die nu voor het weer naar Bordeaux afreizen kunnen in de toekomst wellicht vakantie vieren in eigen land.

KNMI-klimaatbericht door Reinder Ronda

Figuur 1: Hoogste jaarlijkse maximumtemperatuur gemeten in De Bilt.
Figuur 1: Hoogste jaarlijkse maximumtemperatuur gemeten in De Bilt (blauw). De oranje lijn geeft het 30 jaar lopend gemiddelde.
Figuur2: Gemiddelde terugkeertijd van de jaarmaximum temperatuur in De Bilt (Nederland), Nantes (West-Frankrijk) en Bordeaux (Zuid-West Frankrijk) in het huidige klimaat (1981-2010).
Figuur2: Gemiddelde terugkeertijd van de jaarmaximum temperatuur in De Bilt (Nederland), Nantes (West-Frankrijk) en Bordeaux (Zuid-West Frankrijk) in het huidige klimaat (1981-2010).
Figuur 3: Terugkeertijden van de jaarmaximum temperatuur in De Bilt in het huidige klimaat (1981-2010) en  rond 2050 volgens de KNMI’14 GH en WH scenario’s.
Figuur 3: Terugkeertijden van de jaarmaximum temperatuur in De Bilt in het huidige klimaat (1981-2010) en rond 2050 volgens de KNMI’14 GH en WH scenario’s.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten