Klimaatbericht

Honderdste KNMI-klimaatbericht

29 december 2017

“Dagelijks klimaatbericht biedt perspectief om te handelen.” Zo pleit Albert Klein Tank, hoofd van de KNMI vakgroep Waarnemingen en Datatechnologie, in zijn oratie op 19 januari 2017 voor een dagelijks klimaatbericht dat het weerbericht aanvult. Het KNMI is die uitdaging aangegaan. Vandaag verschijnt het honderdste klimaatbericht.

Drie keer per week

KNMI-klimaatberichten verschijnen iedere maandag, woensdag en vrijdag als nieuwsbericht op de KNMI website. Ze berichten over allerlei aspecten van klimaatverandering. Waar mogelijk sluiten ze aan bij de actualiteit. Een complex verschijnsel als klimaatverandering krijgt zo vaste vorm in een serie berichten.

Wereldwijde klimaat

De berichten gaan bijvoorbeeld over de wereldwijde klimaatverandering die momenteel optreedt: hoe we kunnen vaststellen dat de wereld aan het opwarmen is, hoeveel de oceanen opwarmen, waar de door de mens uitgestoten CO2 blijft, hoe snel de CO2 concentratie stijgt, over recordhoge CO2 waardes, hoe snel de oceaan verzuurt door de extra opname van CO2, hoe snel het zeeijs in het noordpoolgebied afsmelt en hoe regenval in de Sahel weer toeneemt.

Nederlandse klimaat

Ook komen veranderingen in het Nederlandse klimaat aan bod: warme en koude dagen, zomerse dagen, warmte en koelte in de zomer, temperatuurrecords, warme herfstdagen, zonkracht, kans op witte kerst, marathonweer, tropische cyclonen in Nederland, neerslag in de kustgebieden en hevigere buien.

Effecten van klimaatverandering

Verder berichten ze over de vele gevolgen van klimaatverandering: hoe snel de zeespiegel stijgt, over de kans op extreme zeespiegelstijging als Antarctica versneld afsmelt, ontdooien van permafrost met als gevolg verzakkende gebouwen, vrijkomende ziektekiemen en het ontgassenvan CO2 en methaan, de afsterving van koraal, risico’s op bosbranden, de relatie met luchtkwaliteit en de toename van hittestress.

Aanpassen en beperken

Naast oorzaken en gevolgen gaan de klimaatberichten over het aanpassen aan en het beperken van klimaatverandering: definitie en haalbaarheid van 1,5 C opwarming, aanzet tot innovaties, IPCC klimaatrapportages en het verwijderen en hergebruiken van CO2.

De klimaatberichten voorzien in een behoefte: ze worden (per bericht) duizenden keren gelezen en regelmatig opgepikt in de media. Een prachtige motivatie om deze serie in 2018 voort te zetten.

KNMI-klimaatbericht door Frank Selten

CO2 concentratie
Figuur 1: Jaarlijks gemeten CO2-concentratie (blauw) en toename (rood, 10-jarige gemiddelden ook aangegeven), gemeten op Mauna Loa Observatory, Hawaii, uit het klimaatbericht van 9 juni 2017.
wereldgemiddelde temperatuur
Figuur 2: Wereldgemiddelde temperatuur van 1850 tot 2016 (de afwijking ten opzichte van de periode 1961-1990). Verschillende datasets worden weergegeven, uit het klimaatbericht van 16 oktober 2017.
sneeuwdagen
Figuur 3: Aantal dagen per jaar daggemiddeld onder nul graden in De Bilt. Dikke lijn is gemiddeld waarde in een 30-jaar tijdvak (blauw: gemeten, kleuren: verwacht volgens de KNMI’14 scenario’s), uit het klimaatbericht van 22 december 2017.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten