Klimaatbericht

Klimaatverandering op de Caribische Eilanden

01 september 2017

Het KNMI houdt zich niet alleen bezig met het klimaat in onze contreien, maar sinds januari 2016 ook met dat in onze Caribische bijzondere gemeenten Bonaire, Sint Eustatius en Saba, ook wel de BES-eilanden genoemd.

Bonaire behoort tot de benedenwindse eilanden en kent een steppeklimaat met een  jaarlijkse neerslagsom van 463 mm/jaar (ter vergelijking: in Nederland valt gemiddeld 847 mm per jaar). Het kent een droog seizoen van februari tot juni en een regenseizoen van september tot januari. Vanwege de zuidelijke ligging heeft het eiland over het algemeen weinig last van tropische cyclonen.

Sint Eustatius en Saba behoren tot de bovenwindse eilanden en kennen een tropisch moessonklimaat, met respectievelijk gemiddeld 985 en 760 mm neerslag per jaar. De regentijd duurt van augustus tot en met december, de (relatief) droge tijd van januari tot en met april. De bovenwindse eilanden liggen vaker in de koers van tropische cyclonen.

Omdat de economieën van de eilanden grotendeels draaien op toerisme en landbouw zijn de eilanden erg gevoelig voor klimaatverandering.  Veel toeristenresorts in met name Bonaire staan aan de kust en zijn kwetsbaar voor zeespiegelstijging. Ook de koraalriffen die de eilanden zo aantrekkelijk maken voor bezoekers worden bedreigd door deze zeespiegelstijging in combinatie met de verzuring en opwarming van de oceaan (zie ook Grootschalige afsterving koraalriffen door opwarmende oceanen).

Klimaatverandering zal volgens het laatste IPCC rapport naar alle waarschijnlijkheid vooral in het zuidelijke deel van het Caribisch gebied tot minder neerslag leiden. Dit vormt een gevaar voor de watervoorziening op de eilanden. Neerslagextremen zullen echter net als uitschieters in temperatuur juist toenemen. Of het aantal tropische cyclonen zal veranderen is nog onduidelijk, maar een toename in de intensiteit van cyclonen zal vooral bij de bovenwindse eilanden tot meer schade kunnen leiden.  

Op dit moment is het KNMI bezig met het ontsluiten van klimatologische data van de BES-eilanden om zodoende voldoende kennis over het verleden, huidige en mogelijk toekomstige klimaat op te bouwen. Hiermee kunnen klimaatscenario’s en risicoschattingen ontwikkeld worden om beter op klimaatverandering in dit gebied te kunnen anticiperen.


KNMI-klimaatbericht door Carine Homan
 

 

 

Saba, The Bottom. Foto: Wikipedia
Saba, The Bottom. Foto: Wikipedia
Weerstation op St. Eustatius
Weerstation op St. Eustatius

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten