Nieuwsbericht

KNMI-weerman over zijn Elfstedentocht

19 december 1997

In de winter van 1996/1997 maakte het Bestuur van de Vereniging de Friesche Elf Steden voor het eerst systematisch gebruik van de meerdaagse weersverwachtingen van het KNMI. Er moesten heel wat meteorologische- en ijsgegevens worden uitgewisseld en geanalyseerd voordat het legendarische "it giet oan" klonk.

De ondersteuning vanuit het KNMI was grotendeels in handen van hoofdmeteoroloog Henk van Dorp (1946-2010), zelf verwoed schaatser. Daags nadat de beslissing was gevallen voor de vijftiende elfstedentocht op 4 januari 1997, reisde de Elfstedenmeteoroloog, na het maken van zijn verwachtingen voor die bewuste zaterdag, zelf naar Friesland om de tocht der tochten te rijden. Hij was één van de zeven KNMI-ers die de tocht hebben uitgeschaatst.

Henk van Dorp schreef indertijd een verslag van zijn belevenissen, dat als een boek is uitgebracht. Als scherp observator tekende hij zijn persoonlijke ervaringen zowel vóór als tijdens de ijzige tocht op. De lezer krijgt een relativerende kijk achter de schermen, vermengd met het persoonlijk "lijden" tijdens de tocht. Het boek is meer dan zomaar een publicatie over de elfstedentocht, omdat ook de meteorologische achtergronden ruim aan bod komen. Hoe maakt het Elfstedenbestuur gebruik van weergegevens, hoe werkt het ijsmodel en wat is de gevoelstemperatuur?

Stuk voor stuk onderwerpen die niet alleen iedere schaatsliefhebber, maar iedereen die de tocht heeft meebeleefd, zullen aanspreken. Het geheel is geïllustreerd met sfeervolle foto's en grafische overzichten van de verwachtingen en de ijsaangroei. Kortom, een aanradar voor geïnteresseeerden in het vaderlandse weer en de schaatssport.

Van "De wind in de rug, KNMI-weerman schaatst Elfstedentocht" (auteur Henk van Dorp, 88p; met kleurenillustraties.-ISBN 90 369 21260) is te downloaden onder http://www.knmi.nl/bibliotheek/knmipubmetnummer/knmipub187.pdf

Verwachting voor de Elfstedentocht 1997 gebaseerd op het Ensemble Prediction System (EPS) van het ECWMF

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten