Klimaatbericht

Meer sneeuw in Alaska

25 december 2017

Sneeuw in Nederland wordt steeds zeldzamer, maar in Alaska valt steeds meer sneeuw. Het klimaat verandert wereldwijd, maar hoe het klimaat precies verandert, verschilt sterk van gebied tot gebied.

Sneeuwval verdubbeld

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat de hoeveelheid sneeuwval  in berggebieden in Alaska sinds het begin van de industriële revolutie meer dan verdubbeld is. Ook lijkt het erop dat de hoeveelheid sneeuw die daar nu valt ongeëvenaard is in de laatste 1000 jaar (Figuur 1). Dit blijkt uit een net verschenen studie in Nature. Dat er in een warmer klimaat meer neerslag kan vallen is bekend, maar een factor twee of meer is een grote verrassing.

Warmere tropische oceanen

Een belangrijke oorzaak ligt ver weg van Alaska: warmere tropische oceanen rond zuidoost Azië (Figuur 2). Door natuurlijke processen en menselijke invloeden zijn de oceanen hier de afgelopen 150 jaar opgewarmd. Dat heeft voor een verandering gezorgd in de windpatronen boven het noordelijk deel van de Pacifische oceaan. Stormen trekken daardoor nu vaker dan 150 jaar geleden dwars over Alaska en laten daarbij hun neerslag als sneeuw vallen in de berggebieden van Alaska.

Invloeden op lokaal klimaat

De studie laat eens te meer zien dat er in het klimaat koppelingen zijn tussen lokale, regionale en mondiale processen. Het lokale klimaat is niet ongevoelig voor wat er elders op de wereld gebeurt, en bovendien kunnen de lokale veranderingen in het klimaat heel anders -  en veel steviger uitpakken - dan je op basis van de wereldgemiddelde temperatuurstijging zou verwachten.

Gletsjers smelten

De toename in sneeuwval heeft overigens niet geleid tot het groeien van gletsjers in Alaska. De balans tussen meer neerslag in de winter en meer smelt in de warmere zomers blijkt uiteindelijk toch negatief uit te slaan. Gletsjers in Alaska behoren tot de snelst smeltende gletsjers wereldwijd.

KNMI-klimaatbericht door Jos de Laat

Sneeuw in Alaska
Figuur 1: Sneeuwophoping op Mount Hunter, Alaska, sinds het jaar 810, afgeleid uit ijskernboringen (21 jaar gemiddelde in zwart, blauw onzekerheidsmarge). Kleine uitsnede toont laatste 150 jaar (Bron: Winski et al., Nature Scientific reports, dec. 2017).
Relatie sneeuw in Alaska en temperatuur elders in de wereld
Figuur 2: (boven) Correlatie tussen de ophoping van sneeuw in Alaska en de jaarlijkse temperatuur elders in de wereld tussen 1910 en nu. (onder) Tijdreeks van temperatuur in het gebied van de hoogste correlatie (rechthoek) en sneeuw in Alaska.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten