Nieuwsbericht

Meetmast Cabauw wordt brandpunt klimaatonderzoek

29 mei 2002

Het KNMI, de universiteiten van Delft, Wageningen en Eindhoven, ruimtevaartorganisatie ESA, TNO. RIVM en energieonderzoekscentrum ECN gaan hun krachten bundelen in een "nationaal observatorium van de atmosfeer. Dat observatorium komt in Cabauw (nabij Lopik) waar het KNMI beschikt over een ruim 200 meter hoge meetmast met een unieke diversiteit aan meetinstrumenten en technieken. Het samenwerkingsproject, waarbij zo'n 50 onderzoekers betrokken zijn, draagt de naam CESAR (Cabauw Experimental Site for Atmospheric Research). Het biedt een internationaal platform voor het testen van nieuwe meetmethoden, modellen en satellietmetingen. De inbedding van het aan CESAR gerelateerde onderzoek in internationale programma's is in feite een continue kwaliteitstoets van het werk dat daar gebeurt.

Volgens klimaatonderzoeker Aad van Ulden van het KNMI heeft CESAR twee doelstellingen: "het monitoren van de atmosfeer in het kader van het Global Climate Observing System en het bieden van onderzoeks- en opleidingsfaciliteiten voor onderzoekers en toekomstige onderzoekers. Dankzij het samenwerkingsverband met de verschillende universiteiten biedt het samenwerkingsproject de mogelijkheid om studenten middels stages voor te bereiden."

De basis voor de samenwerking is acht jaar geleden al gelegd, toen de eerste samenwerkingsprojecten zijn gestart met de Technische Universiteit Delft, RIVM en ECN. Recent hebben er rond de meetmast Cabauw verschillende meetcampagnes plaatsgevonden, zoals de grootschalige wolkenmeetcampagne in augustus en september vorig jaar waaraan zo'n 25 onderzoeksgroepen uit binnen- en buitenland betrokken waren. De wolkenmeetcampagne CLARA trok veel aandacht in de wetenschappelijke wereld maar ook in de media. Cabauw biedt een zeer goede technische infrastructuur om zo'n campagne in goede banen te leiden.

Volgens André van Lammeren, die leiding gaf aan de wolkenmeetcampagne is "de brede samenstelling in instrumentatie en uiteenlopende onderzoeksvragen van de verschillende deelnemers aan CESAR uniek in de wereld. Dat maakt dat CESAR een zeer stevige basis heeft met internationale allure." Van Lammeren is tegenwoordig werkzaam als hoofd afdeling Luchtvaart, Overheid & maatschappij van het KNMI. Zijn rol in CESAR is overgenomen door KNMI-onderzoeker Fred Bosveld.

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 23 mei 2002 in Cabauw
Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst op 23 mei 2002 in Cabauw

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten