Nieuwsbericht

Nauwe samenwerking met Kustwacht

11 oktober 2016

De Nederlandse Kustwacht en het KNMI hebben beiden een maatschappelijke veiligheidstaak voor de scheepvaart. Van oudsher werken zij dan ook al nauw samen. Met name bij wind- en stormwaarschuwingen, maar ook in de dagelijkse weerbulletins.

Producten die gezamenlijk worden geleverd zijn het Scheepsweerbericht voor de Noordzee, het Marifoonbericht voor de Nederlandse kustwateren en ruime binnenwateren en het bericht voor het Nederlands Continentaal Plat. Ook worden de KNMI-stormwaarschuwingen door de Kustwacht via radiotelefonie richting scheepvaart gedistribueerd en krijgen schippers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij deze waarschuwingen.

De taakverdeling komt er ruwweg op neer dat het KNMI de weerbulletins en waarschuwingen opstelt en de kustwacht de verspreiding ervan via radiocommunicatiemiddelen op zich neemt.

We willen innoveren en dat willen we graag samen met onze partners doen

Zowel de communicatietechnieken als beide organisaties zijn in de loop der jaren sterk veranderd. Dit maakte het nodig om de onderlinge samenwerkingsovereenkomst te actualiseren. Zowel voor de Kustwacht als voor het KNMI zijn vernieuwing en innovatie belangrijk punten in deze overeenkomst. Hoofdirecteur Gerard van der Steenhoven: "We willen innoveren en dat willen we graag samen met onze partners doen".

Op vrijdag 7 oktober 2016 hebben de directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Ronald Blok en de hoofddirecteur van het KNMI prof. dr. Gerard van der Steenhoven hun handtekening gezet onder deze toekomstbestendige samenwerking.

Ondertekening door directeur Kustwacht, kapitein-ter-zee Ronald Blok en hoofddirecteur van het KNMI prof. dr. Gerard van der Steenhoven in het Communicatie- en Coƶrdinatiecentrum van de Kustwacht in Den Helder.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten