Nieuwsbericht

Nieuwe Doppler-radar in gebruik

25 november 1997

Op donderdag 4 december 1997 is tijdens een feestelijke bijeenkomst op het KNMI in De Bilt het nieuwe radarsysteem officieel in gebruik genomen. De beelden van de radar tonen waar zich echo's van neerslaggebieden bevinden, waarbij de neerslagintensiteit met een kleurcode wordt aangegeven. Een film van achtereenvolgende beelden laat zien hoe de buien trekken en of de activiteit verandert.

De nieuwe radarkaarten, die nu operationeel worden, bieden de meteoroloog veel meer en gedetailleerdere informatie over neerslag en ook wind in een groter gebied dan bij de oude radar. Dankzij nieuwe antennes die het afgelopen jaar in De Bilt en Den Helder zijn geplaatst, kan nu niet alleen heel Nederland in kaart worden gebracht, maar wordt ook het weer boven een groot deel van de Noordzee getoond.

De grotere reikwijdte van het nieuwe radarsysteem biedt bovendien betere mogelijkheden om de weerradars van andere nationale meteorologische instituten in Europa te integreren tot één netwerk. De nieuwe radars zijn uitgerust met Doppler-techniek, waardoor ze geschikt zijn om windsnelheden in buien te meten. Dit maakt het mogelijk om in de toekomst beter te waarschuwen voor zware buien met windstoten.

De waarschuwingsfunctie voor gevaarlijk weer is één van de belangrijkste toepassingen van de moderne weerradar. Zo kunnen luchtvaart, recreatie, bouw en het verkeer op de weg zo goed mogelijk worden gewaarschuwd voor zware neerslag, hagel, onweer en windstoten en ook voor gladheid. Een neerslaggebied met sneeuw of vorming van ijzel kan tot in details worden gevolgd, zodat precies kan worden aangegeven waar het glad is en waar het waarschijnlijk de komende uren glad wordt. Rijkswaterstaat en de gladheidsbestrijders maken gebruik van de radarinformatie om tijdig en zo effectief mogelijk te strooien.

Belangrijk zijn ook de hydrologische toepassingen in bijvoorbeeld de landbouw en bij waterbeheer. Bij hoge waterstanden, zoals bij de overstromingen in 1994 en 1995 voorgekomen kunnen nieuwe hoeveelheden regen in de stroomgebieden van rivieren van cruciaal belang zijn. De radar laat nauwkeurig zien waar de meeste regen valt. Die gegevens kunnen worden verwerkt in de voorspellingsmodellen voor waterstanden.

De radarbeelden kunnen op PC worden ontvangen en de NOS laat de beelden van de KNMI-weerradar bij regenweer op TV zien. Ook voor internetgebruikers zijn er mogelijkheden om radarbeelden te ontvangen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten