Nieuwsbericht

Nieuwe vormgeving KNMI-weerpluim

01 maart 2017

Met ingang van 1 maart is de weerpluim vernieuwd. De informatie is nu interactief zodat ook de onderliggende cijfers zichtbaar zijn. Bovendien is de verwachting voor de verschillende weerelementen, zoals temperatuur, neerslag en wind, in aparte grafieken ondergebracht.

De KNMI-weerpluim, ook wel expertpluim genaamd, toont de actuele 15-daagse weersverwachting  voor de verschillende weerelementen in de vorm van een waaier die alle mogelijke varianten laat zien. De verwachtingen worden getoond voor verschillende plaatsen: Den Helder, Leeuwarden, Groningen, De Bilt, Schiphol, Twente, Vlissingen en Maastricht. De weersverwachtingen worden afgeleid uit 51 computerberekeningen met kleine variaties in de uitgangssituatie. Dat levert verschillende uitkomsten op voor het weer van de komende dagen.  De expertpluim laat de spreiding zien van de verschillende uitkomsten. De grootte van de spreiding is een maat voor de onzekerheid. Hoe minder de uitkomsten verschillen, hoe kleiner de spreiding en hoe zekerder de verwachting. Door de cursor over de grafiek te bewegen worden ook de waarden van bijvoorbeeld temperatuur en de hoeveelheid neerslag zichtbaar.

Pluim met klimaatcijfers

Naast de expertpluim voor het weer in de komende dagen biedt de KNMI-website sinds oktober 2016 ook de interactieve Weer- en klimaatpluim waarin de 15-daagse weersverwachting wordt gecombineerd met klimaatkennis. Deze grafiek toont in één oogopslag welk weer de komende twee weken wordt verwacht, wat normaal is, welke extremen er de afgelopen ruim honderd jaar zijn geweest en hoe het weer er rond 2050 uitziet volgens de KNMI’14-klimaatscenario’s.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten