Nieuwsbericht

Opwarming leidt tot veel meer regen in Noordpoolgebied

13 maart 2017

De arctische opwarming leidt tot aanzienlijk meer neerslag in het Noordpoolgebied. Onderzoekers van het KNMI houden rekening met een toename van 60%. Bovendien gaat de opwarming in dat gebied zo snel dat zelfs daar sneeuw steeds zeldzamer wordt en de neerslag voornamelijk in de vorm van regen gaat vallen. Dit is opmerkelijk voor de Arctische regionen die bekend staan om hun diepvriestemperaturen, vooral in de winter wanneer het met regelmaat -40 °C of zelfs kouder wordt.

In het artikel Towards a rain-dominated Arctic in Nature Climate Change van 13 maart 2017 laten de KNMI-onderzoekers Richard Bintanja en Olivier Andry zien dat de veranderingen in de neerslag te wijten zijn aan de enorm sterke opwarming van het Arctische gebied. De opwarming gaat daar namelijk drie keer zo snel als in de rest van de wereld. De neerslag die begint als sneeuw smelt in de warme atmosfeer en zal als regen de grond bereiken. Zelfs in de wintermaanden zal het vaker gaan regenen.

Neerslag in het Noordpoolgebied is nu nog sneeuwval, aan eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen 

De onderzoekers laten zien dat neerslag in het Noordpoolgebied die nu nog gedomineerd door sneeuwval, aan het eind van de eeuw voornamelijk in de vorm van regen zal vallen. Dit heeft enorme consequenties, bijvoorbeeld voor de afsmelting van sneeuw, gletsjers, zee-ijs. Ook permafrost zal sneller afsmelten zodat mogelijk meer methaan, een belangrijk broeikasgas, zal vrijkomen. Daarnaast is de toename van de hoeveelheid regen in het Noordpoolgebied van belang voor allerlei ecosystemen die van vers water afhankelijk zijn, maar ook voor de mens vanwege de grotere kans op ijzel en de daarbij behorende infrastructurele problemen.

In het Noordpoolgebied gaat de opwarming drie keer zo snel als elders. Daardoor gaat de neerslag steeds vaker over in regen en wordt sneeuwval zelfs in de Arctische regio zeldzamer ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten