Klimaatbericht

Overstromingen door tropische cyclonen en zeespiegelstijging

19 februari 2018

Op het noordelijk halfrond is het winter waardoor er nauwelijks tropische cyclonen zijn. Op het zuidelijk halfrond is het nu echter hoogzomer. Vorige week maandag werd de Polynesische eilandengroep Tonga getroffen door de zeer zware tropische cycloon Gita. Zo’n cycloon vormt een groot risico voor laag gelegen gebieden en dat risico neemt door de verwachte zeespiegelstijging sterk toe.

De tropische cycloon Gita had een sterkte van categorie 4 op de Saffir-Simpson schaal. In de hoofdstad Nuku'alofa is van 40 procent van de huizen het dak zwaar beschadigd. Behalve hoge windsnelheden en overvloedige regenval vormen door een tropische cycloon veroorzaakte stormvloeden en golven een groot risico voor laag gelegen gebieden.

Een voorbeeld van een bedreigd gebied zijn de Straat Torres eilanden tussen de Australische deelstaat Queensland en Papoea-Nieuw-Guinea. Deze eilandengroep beslaat in totaal 274 eilanden waarvan 17 bewoond zijn met een totale bevolking van 6800. Het zijn koraaleilanden waarvan een aantal slechts enkele meters boven de zeespiegel ligt. Vijf eilanden liggen zo laag dat er nu al om de paar jaar overstromingen zijn. Een studie in opdracht van de Australische regering berekende dat bij een verwachte zeespiegelstijging van 80 cm in 2100 tenminste 8 van deze 17 eilanden zo vaak overstroomd zullen worden dat ze onbewoonbaar worden en de bevolking gemigreerd moet worden. Deze overstromingen worden veroorzaakt door de golven en deining van nabije tropische cyclonen en sterke moessonwinden.

KNMI-klimaatbericht door Rein Haarsma
 

Figuur 1: Terugkeertijd voor het waterniveau in meters ten opzichte van het laagst gelegen niveau van bewoning voor het jaar 2100. Waarden groter dan 0 betekent dat de laagste gelegen bewoning overstroomt. Bron: Torres Strait Regional Authority.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten