Nieuwsbericht

Poollicht op internet KNMI

11 april 2000

Wanneer poollicht te zien is boven Nederland, zal het KNMI daar zo actueel mogelijk melding van maken op internet. Voorspellingen van noorderlicht of Aurora Borealis, zoals het verschijnsel ook wel wordt genoemd, zijn moeilijk te geven maar actuele berichten kunnen ertoe bijdragen dat zoveel mogelijk mensen het poollicht toch kunnen zien.

Ook in de nacht van 6 op 7 april toen zeer fraai poollicht te zien was, heeft het KNMI op internet actuele berichten verzorgd. Het noorderlicht, zoals het hier ook wel wordt genoemd was het helderste sinds 1989. De poollichtverschijnselen vinden hun oorsprong in geladen deeltjes die de dampkring op zeer grote hoogte boven meer dan 100 kilometer binnendringen. De geladen deeltjes worden tijdens explosies op de zon de Wereldruimte ingeslingerd waarbij ze na 1 tot 2 etmalen de aarde kunnen bereiken. Eens in de elf jaar bereikt de zon een maximum in zijn activiteit, waardoor er dan meer uitbarstingen voorkomen. Momenteel beleven zo'n periode met maximale zonne-activiteit. De kans op poollichtverschijnselen op gematigde breedten is gewoonlijk zeer klein maar in periodes met maximale zonne-activiteit, kan hier op tien tot vijftien dagen in meer of mindere mate poollicht voorkomen.

De komende maanden kunnen op de zon opnieuw uitbarstingen optreden die voor poollicht in onze streken kunnen zorgen. Met behulp van satellieten wordt de zon voortdurend geobserveerd waardoor deze uitbarstingen precies worden geregistreerd.

Om het noorderlicht hier te kunnen zien zijn echter wel een aantal voorwaarden nodig. Allereerst moet de zonne-uitbarsting veel deeltjes in de richting van de aarde zenden en dat is lang niet altijd het geval. Ten tweede zal de hemelachtergrond voldoende donker moeten zijn om het poollichtschijnsel waar te kunnen nemen. In de maanden mei t/m augustus is het ook in de nachtelijke uren te schemerig om poollicht goed te kunnen herkennen. Ten derde zal er om eventueel poollicht waar te kunnen nemen, weinig of geen bewolking moeten zijn. Indien aan alle factoren wordt voldaan is er een kleine kans om gedurende enkele uren poollicht te kunnen zien. Hoewel het, gezien de bovenstaande voorwaarden, vaak onzeker is of er zich in een bepaalde tijd poollicht voor kan doen, zal het KNMI op internet regelmatig berichtgeving blijven verzorgen. Garanties op het daadwerkelijk optreden kunnen natuurlijk nooit worden gegeven.

Poollicht in Nederland op 7 april 2000 (foto: Oscar van der Velde, Wageningen)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten