Nieuwsbericht

Samenleving beter voorbereid op extreem weer

07 maart 2016

In Europees verband wordt onderzocht hoe de samenleving zich beter kan voorbereiden op extreme hydrologische omstandigheden zoals overstromingen en extreme droogte. Een recent gestart project dat hier betrekking op heeft, IMproving PRedictions and management of hydrological EXtremes (IMPREX), wordt door KNMI geleid en bestaat uit een samenwerkingsverband van 23 Europese partners.

Binnen IMPREX wordt gewerkt aan de verbetering van de voorspellingen van hydrologische extremen, zoals droogte en overvloedige regenval. En aan informatie die Europa in staat stelt zich beter aan te passen aan het veranderende klimaat. Daarbij wordt gekeken wat we kunnen leren over de aanpassingen van morgen door de ervaringen van vandaag.

Zowel wateroverlast als droogte kunnen enorme sociale en economische schade veroorzaken. Door klimaatverandering wordt de mogelijke impact van dergelijke extreme gebeurtenissen in de komende jaren alleen maar groter. Verbetering in de voorspellingen en nauwkeuriger scenario’s zullen de weerbaarheid van Europa voor dit soort extremen verhogen. Tegelijk zullen de kosten dan lager uitvallen.


Binnen IMPREX wordt nauw samengewerkt met verschillende gebruikers uit de watersector.

De nieuw ontwikkelde kennis wordt direct in de praktijk toegepast en getoetst: waterschappen rekenen aan de watervoorziening in droge perioden, scheepvaartautoriteiten overzien het goederenvervoer bij laag- en hoog water, landbouwautoriteiten in Zuid-Europa regelen irrigatiebeleid beter in en waterkrachtcentrales bereiden zich voor op extreme neerslag of sneeuwval. Dit in de praktijk toepasbare onderzoek (oftewel “actionable research”) slaat een directe brug tussen gebruikers en ontwikkelaars van hydroklimatologische informatie. IMPREX stelt hen in staat om beter gefundeerde beslissingen te nemen op het gebied van waterveiligheid. De onderzoekers zien IMPREX als geslaagd als beleidsmakers en operationele gebruikers de opgedane kennis toepassen bij hun beslissingen.

Extreme regenval in juli 2014 ©KNMI

Over IMPREX
IMPREX brengt expertise van zowel de publieke als private sector in Europa samen. 23 partners, waaronder 4 mkb-bedrijven uit onder meer Duitsland, België, Italië, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk, Spanje en Nederland, werken samen in het consortium. IMPREX wordt ondersteund door de Europese Commissie.

Onlangs is een artikel over IMPREX verschenen in het wetenschappelijk tijdschrift Climate Services, het artikel “Improving predictions and management of hydrological extremes through climate services” of kijk op de website van IMPREX.

 

 

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten