Nieuwsbericht

Samenwerking KNMI met China in onderzoek naar luchtkwaliteit

20 juli 2016

Onderzoekers van het KNMI op het gebied van satellietobservaties en luchtkwaliteit gaan nauwer samenwerken met China. In het kader daarvan is onlangs op de Nanjing University of Information Science and Technology (NUIST) een gezamenlijk onderzoekscentrum opgericht.

De aandacht in het Centre for Atmospheric Composition gaat vooral uit naar het transport van luchtverontreiniging en modelberekeningen. Ook de invloed van luchtverontreiniging op het regionale klimaat is onderwerp van studie. De KNMI’ers Ronald van der A en Pieternel Levelt gaan een hoogleraarschap bekleden aan deze universiteit in Nanjing.

De samenwerking met Chinese onderzoekers is ook nuttig voor de validatie van data van TROPOMI, een in Nederland ontwikkeld satellietinstrument dat wereldwijd metingen gaat doen van luchtkwaliteit. Grote delen van China hebben te maken met extreme luchtvervuiling terwijl er geen gedetailleerd overzicht is waar de grootste vervuilingsbronnen zich bevinden. TROPOMI moet daar verandering in gaan brengen.

Het KNMI gaat ook meewerken aan Chinese meetcampagnes met lierballonnen voor metingen van luchtkwaliteit en stikstofdioxide (NO2). TROPOMI, waarvan het KNMI de wetenschappelijke leiding heeft, wordt volgens de huidige planning komend najaar gelanceerd.

 

KNMI gaat nauwer samenwerken met China in onderzoek naar luchtkwaliteit. Van links naar rechts: Ronald van der A en Pieternel Levelt (KNMI) en Jiang Jianqing, Yan Yin, Bin Zhu (NUIST) ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten