Nieuwsbericht

SG bezoekt KNMI-meetmast in Cabauw

04 april 2016

213 meter aan high-tech weer- en klimaatmetingen. Dat wilde secretaris-generaal Lidewijde Ongering van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wel eens met eigen ogen zien. Afgelopen vrijdag ging zij, samen met Lilian van Aarsen, directeur Kennis, Innovatie en Strategie, de KNMI-meetmast in die in Cabauw staat.

Om aan den lijve het verschil in temperatuur en wind op de grond en tientallen meters daarboven te ondervinden, zijn Lidewijde Ongering en Lilian van Aarsen tachtig meter omhoog de KNMI-meetmast in gegaan. KNMI-onderzoeker Arnoud Apituley gaf op het kleine platform in een mild voorjaarszonnetje uitgebreid uitleg over de verschillende metingen, zowel op de mast als op de grond eromheen.

De SG sprak haar waardering uit over alle meettechnologie op de meetmast en innovaties die daaruit voortvloeien. De Big Data-ontwikkelingen bij het KNMI vond zij interessant. Vooral hoe het KNMI satellietmetingen van atmosfeer koppelt aan lokale metingen met de meetmast in Cabauw en zeer kleinschalige projecten zoals de NO2-fietsmetingen. Een mooie combinatie van Big Science en Small Science.

Ze onderkende het belang van de KNMI-meetmast in de polder van Cabauw. Door de ligging in een vlakke, landelijke omgeving omringd door steden en industriële gebieden, is de KNMI-meetmast een interessante meet-hotspot voor onderzoekers wereldwijd.

Secretaris-generaal Lidewijde Ongering en KNMI-directeur Myriam van Rooy in de KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
Secretaris-generaal van IenM Lidewijde Ongering (midden) en KNMI-directeur Myriam van Rooy (links) in de KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
De KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI
De KNMI-meetmast in Cabauw. ©KNMI

GRUAN plaquette

Recent is de KNMI-meetmast in Cabauw daardoor gecertificeerd als GRUAN-station in het wereldwijde netwerk van referentiemetingen (GCOS Reference Upper Air Network) dat zich met name richt op de bovenlucht. Ter ere van het bezoek van de SG aan Cabauw heeft Ruud Dirksen van het GRUAN Leadcentre dit certificaat aan het KNMI overhandigd, waarna de GRUAN plaquette is onthuld. Door GRUAN komen lange termijn metingen beschikbaar die belangrijk zijn voor klimaatreeksen en het ijken van satellietmetingen van het klimaat.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten