Klimaatbericht

Slechte oogst door weerextremen

14 augustus 2017

Het weer heeft invloed op veel aspecten van ons leven. Eén van de belangrijkste daarvan is de invloed op de landbouw. Door extreme droogte en hitte in Zuid-Europa is de oogst daar nu in gevaar. Welke omstandigheden ten grondslag liggen aan goede of slechte oogst is vaak een ingewikkelde kwestie.

De relatie tussen meteorologie en gewasopbrengst heeft vele aspecten. Enkele voorbeelden uit Nederland: aardappels verrotten als de grond te nat is, harde wind en regen kunnen tarweplanten plat slaan, vorst in het voorjaar leidt tot schade voor fruittelers, en het optreden van gewasziekten wordt beïnvloed door bijvoorbeeld de temperatuur. Ieder gewas is op een andere manier afhankelijk van het weer en is op een unieke manier gevoelig voor extreme omstandigheden.

Het KNMI maakt deel uit van een internationaal onderzoeksproject naar de relatie tussen meteorologie en gewasopbrengsten. Dit project heeft tot doel om kennis te vergaren over specifieke weersomstandigheden die grote invloed hebben op gewasopbrengst. Dit kunnen extreme weersomstandigheden zijn, zoals de huidige droogte in Zuid-Europa. Echter, ook niet-extreem weer, bijvoorbeeld een slecht getimede koude periode, kan grote invloed hebben.

Schematische weergave van de ingewikkelde relatie tussen meteorologie en impact. Extreem weer heeft niet altijd extreme impact (boven, a). Extreme impact kan voortkomen uit specifieke niet-extreme omstandigheden (onder, b).
Schematische weergave van de ingewikkelde relatie tussen meteorologie en impact. Extreem weer heeft niet altijd extreme impact (boven, a). Extreme impact kan voortkomen uit specifieke niet-extreme omstandigheden (onder, b).

Door meteorologisch onderzoek te koppelen aan agrarisch onderzoek kunnen de specifieke meteorologische omstandigheden die van belang zijn voor de landbouw worden onderzocht. Deze informatie is van belang om de invloed van extreme seizoenen beter te begrijpen en ook om de invloed van klimaatverandering op de landbouw in kaart te brengen.

Zonder aanpassingen zal klimaatverandering van negatieve invloed zijn op de wereldwijde voedselproductie. Met behulp van slimme innovaties (nieuwe hitte-bestendige rassen, verschuiven van gewassen, irrigatiesystemen) kan dit worden tegengegaan. De groeiende wereldbevolking kan dan ook in de toekomst rekenen op een voedzame maaltijd.

KNMI-klimaatbericht door Karin van der Wiel

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten