Klimaatbericht

Sneeuw in Nederland steeds zeldzamer

11 december 2017

Sneeuw als vandaag in Nederland is geen alledaags verschijnsel. Meestal is het gewoon niet koud genoeg en valt er regen. Maar als de wind de noordhoek opzoekt, ontstaan er gemakkelijk sneeuwbuien in de arctische lucht, die over de warme Noordzee wordt aangevoerd. Als de bodem koud genoeg is, blijft de sneeuw liggen en zorgt zo voor veel overlast. Sneeuw wordt in de toekomst echter steeds zeldzamer.

Minder koude dagen

Door de opwarming neemt allereerst het aantal 'potentiële' sneeuwdagen af. Dit zijn dagen waarop het koud genoeg is om sneeuw en geen regen te krijgen. In Lapland en Siberië, waar de gemiddelde wintertemperatuur ver onder nul ligt, is deze afname klein. Maar in Nederland is de afname in het aantal potentiële sneeuwdagen de belangrijkste factor waardoor er tegenwoordig minder sneeuw valt' 

Minder neerslag op koude dagen

In Nederland wordt het gemiddeld steeds droger op koude dagen

Een tweede factor voor afnemende sneeuwkansen is dat de neerslag op potentiële sneeuwdagen afneemt. In Nederland voorzien we een afname van sneeuwval tussen de 10 en 20 procent per graad opwarming op potentiële sneeuwdagen (zie Figuur). Het wordt gemiddeld dus steeds droger op koude dagen. In een opwarmend klimaat komen koude dagen meer en meer alleen nog voor tijdens de koudste luchtstromingen uit noordoostelijke richtingen. Deze noordoostelijke, continentale wind is droog en geeft minder sneeuw dan een wind met een meer noordelijke oorsprong.

Extreme sneeuwval in Alpen neemt toe

Noordelijke stromingen gaan relatief minder kou brengen omdat de poolgebieden sneller opwarmen dan de lagere breedten. Zorgen de noordenwinden nu nog voor sneeuw bij ons, in de toekomst brengen ze regen. In tegenstelling tot Nederland blijven de dagen met noordelijke stromingen in Scandinavië en in de Alpen koud genoeg en neemt sneeuwval en met name extreme sneeuwval op potentiële sneeuwdagen juist toe doordat de warmere lucht meer vocht bevat.

Sneeuwvrij ijs

Minder sneeuw dus in Nederland voor de slee-fanaat tijdens toekomstige koudegolven. Voor de schaatsliefhebber is de grotere kans op sneeuwvrij natuurijs juist wel goed nieuws.
 

KNMI-klimaatbericht door Hylke de Vries 

Neerslagverandering op dagen met daggemiddelde temperatuur onder nul graden berekend met klimaatmodellen voor gemiddelde (links) en maximale neerslag (rechts) uitgedrukt in aantallen procenten per graad lokale opwarming (Bron: Hylke de Vries).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten