Nieuwsbericht

Snelle klimaatveranderingen

08 juni 2001

De laatste jaren groeit onder wetenschappers het inzicht dat het klimaat snelle en onvoorspelbare veranderingen in zich kan hebben. In het verleden zijn hiervan verschillende voorbeelden te vinden. IJskernboringen in Groenland laten zien dat de opwarming, die volgde op de laatste ijstijd, werd onderbroken door een aantal korte periodes van hernieuwde kou.

Het bekendste voorbeeld is de Jonge Dryas die ongeveer 12.000 jaar geleden eindigde. De Jonge Dryas maakte deel uit van een overgangsfase van de laatste ijstijd (in het noordwesten van Europa Weichselien genoemd) naar het huidige veel warmere tijdvak, het Holoceen. Aan de Jonge Dryas kwam abrupt een einde, waarbij de temperatuur op Groenland in enkele tientallen jaren met 7 graden Celsius steeg. Het versterkte broeikaseffect zou in het huidige klimaat een vergelijkbare onvoorspelbare respons teweeg kunnen brengen. In alle met elkaar samenhangende componenten van het klimaat, zoals atmosfeer, oceaan, ijsmassa's en de biosfeer, kan een dergelijke klimaatverandering beginnen. Een international gezelschap van meer dan honderd onderzoekers boog zich op initiatief van het Intergouvernementeel Panel voor klimaatveranderingen (IPCC) en op uitnodiging van het KNMI van 31 maart tot en met 2 april 1998 in Noordwijkerhout over deze problematiek.

Onder de deelnemers aan het congres waren meteorologen, klimaatmodelleerders, oceanografen, ijs-deskundigen, paleoklimatologen en specialisten op het gebied van de biosfeer en de koolstofcyclus, zodat alle componenten van het klimaatsysteem aan bod zijn komen.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten