Klimaatbericht

Toenemende neerslag vertraagt Arctische opwarming

01 juni 2018

Het Arctische gebied warmt hard op en volgens klimaatmodellen blijft de temperatuur stijgen, veel sneller dan in de rest van de wereld. Zee-ijs zal hierdoor snel afsmelten. Deze grote veranderingen zijn het gevolg van klimaatmechanismen die het noordpoolgebied extra gevoelig maken.

Nieuw mechanisme

Toch zijn er ook mechanismen die de opwarming tegenwerken. Een voorbeeld hiervan is het voorheen onbekend mechanisme dat samenhangt met de toename in neerslag (sneeuw, en ook regen) die het gevolg is van de opwarming. Simulaties met het KNMI-klimaatmodel EC-Earth laten namelijk zien dat extra neerslag in het noordpoolgebied tot een minder sterke opwarming leidt (figuur 1).

Zoete laag

De extra neerslag verzamelt zich in een relatieve zoete laag nabij het oppervlak van de Arctische Oceaan, die als het ware een deksel op de relatief milde diepe oceaan vormt. Hierdoor kan de warmte van de diepe oceaan moeilijker het oppervlak bereiken, dat daardoor minder snel opwarmt. Als gevolg hiervan smelt ook het zee-ijs langzamer af.

Klimaatmodel EC-Earth

Deze studie laat zien dat complexe interacties tussen veranderingen in de hydrologische cyclus en de opwarming in het noordpoolgebied een belangrijke rol spelen. Het klimaatmodel EC-Earth is gebruikt om inzicht te krijgen in een voorheen onbekende fysisch proces: extra neerslag werkt de opwarming tegen. Een beter begrip van de klimaatmechanismen die de opwarming in het noordpoolgebied beïnvloeden zal leiden tot een betere inschatting van de effecten op bijvoorbeeld fragiele Arctische ecosystemen.

 

KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja

Figuur 1. Effect van de toename (met 300%) van Arctische neerslag op de temperatuur nabij het aardoppervlak (in °C), gesimuleerd door het KNMI-klimaatmodel EC-Earth. Negatieve getallen betekent dat de opwarming wordt tegengewerkt.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten