Nieuwsbericht

Van matige vorst naar zomerse warmte

31 mei 2016

De lente begon koud met vooral maart en april onder de normale temperaturen. De maand mei was echter bijna anderhalve graad warmer dan normaal maar een langere periode met fraai zomerweer zat er niet in. Het weerbeeld wisselde sterk, na de eerste zomerse dagen was de verwarming geen overbodige luxe. Het pinksterweekeinde halverwege mei is in 80 jaar niet zo koud geweest en was met hooguit 11 tot 13 graden kouder dan Kerstmis en Pasen.

Met een noordelijke stroming werd in de afgelopen drie lentemaanden vaak koude lucht naar Nederland gevoerd. Het KNMI registreerde op 14 dagen vorst tegen 12 vorstdagen normaal (gemiddeld over 1981-2010). Deelen, op de Veluwe, noteerde op 1 maart met -7,8 graden de laagste temperatuur van de meteorologische lente.

Op 26 april viel er in de Limburgse heuvels en het noordoosten van het land zelfs nog een laagje sneeuw

Tussen 6 en 9 mei draaide de wind naar het zuiden en steeg de temperatuur op veel plaatsen tot 25 à 28 graden. Daarna werd het opnieuw koud met overdag plaatselijk temperaturen van maximaal 11 graden. Uiteindelijk eindige de meimaand met warmte. Dat leidde echter tot pittige onweersbuien met hagel en veel regen in korte tijd. Kortom het karakter van het weer was alles behalve standvastig.

Dat geldt ook voor de zon: de eerste helft van mei was zonovergoten maar daarna was de zon op een aantal dagen helemaal niet te zien. Dat opgeteld leverde voor mei uiteindelijk het vrijwel normale aantal zonuren op. Maart en april waren zonniger dan normaal waardoor het voorjaar van 2016 als een zonnige lente de boeken in gaat. De hoeveelheid regen week weinig af van het langjarig gemiddelde. Maart was aan de droge kant, april was nat maar mei was gemiddeld over het land droger. In de eerste drie meiweken viel er maar 10 milimeter. De maand eindigde buiig met plaatselijk veel regen. Zo viel op enkele plaatsen 50 tot 70 milimeter neerslag in korte tijd. Door de lokaal heftige buien liepen de hoeveelheden van plaats tot plaats sterk uiteen.

Mei 2016: Zeer warm, vrij zonnig en vrijwel normale hoeveelheid neerslag

Lente 2016: Normale temperatuur en hoeveelheid neerslag, zonnig

Rijp bij zonsopkomst © Jannes Wiersema

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De klimaatstreepjescode van Koning Willem-Alexander

    Zaterdag viert Koning Willem-Alexander zijn 57ste verjaardag. Hoe is het klimaat tijdens zijn lev...

    24 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Europa was in 2023 uitzonderlijk warm en nat

    Het jaar 2023 was – wederom – een jaar vol extremen in Europa; één van de natste jaren in de meti...

    22 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  4. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten