Klimaatbericht

Vuur op Groenland

18 augustus 2017

Groenland staat bekend als een eiland van sneeuw en ijs. Satellietbeelden laten echter zien dat bij de kust van Groenland ook vuur voorkomt. Een natuurbrand woedt sinds eind juli over een toendragebied ten westen van de Groenlandse ijskap.

In de afgelopen maanden zagen we in Europa bosbranden in Frankrijk, Portugal, Spanje en Italië. Ook in het westen van Canada en de VS teisteren natuurbranden een omvangrijk gebied. Nu is daar ook Groenland bijgekomen.

De toendra in Groenland lijkt misschien niet de meest voor de hand liggende locatie voor een natuurbrand. Toch is het niet de eerste keer dat hier een brand ontvlamt, hoewel dit volgens metingen van de MODIS satelliet van NASA wel de grootste brand lijkt te zijn sinds het begin van de metingen 17 jaar terug. Ondanks het gebrek aan bomen kunnen natuurbranden ook in toendragebied voorkomen. De Groenlandse natuurbrand is dan ook geen bosbrand maar een brand van mossen, grassen en waarschijnlijk veen. Voorafgaand aan de brand was de zomer in dit gebied droog met relatief hoge temperaturen. De oorzaak van de brand is echter onbekend.

 

Satellietbeeld van de Groenlandse natuurbrand op 3 augustus 2017. De locatie van de brand is 67.87º N / 51.48º W, halverwege de westkant van de Groenlandse ijskap en de westkust. Bron: NASA.

Wanneer as van de rook van natuurbranden neerdaalt op de ijskap kan het de smelt versnellen doordat donkere as meer zonnestraling absorbeert. De Groenlandse branden dragen hieraan bij, maar ook rook van branden in andere noordelijke landen kan via de wind Groenland bereiken. Zo droegen in 2012 talrijke branden in Siberië bij aan smelt van 97% van het oppervlak van de Groenlandse ijskap. Dit zou de komende tijd steeds vaker kunnen gebeuren omdat door de opwarming van de aarde de frequentie van natuurbranden toeneemt.
 

KNMI-klimaatbericht door Eveline van der Linden

 

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten