Nieuwsbericht

Wereldwijd 50% afname in seismische ruis

23 juli 2020

Wereldwijd is er een afname van 50 procent in de seismische ruis in de eerste helft van dit jaar. Dit is een gevolg van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus. Onderzoek waaraan ook het KNMI heeft meegewerkt is vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Science. Seismische ruis wordt veroorzaakt door hele kleine bodembewegingen.

Voor de analyse zijn meer dan driehonderd seismische stations van over heel de wereld gebruikt. De afname van de seismische ruis begon in China, was daarna zichtbaar in Italië en uiteindelijk over de rest van de wereld. De daling van de ruis wordt veroorzaakt door het fysiek en sociaal afstand houden, de afname van economische en industriële activiteiten en het verminderd toerisme en reizen.

Geen afname aantal aardbevingen

De periode van afgenomen ruis is de langste ooit gemeten

Hoewel er geen afname in het aantal aardbevingen gevonden is, is de afname in seismische achtergrond ruis door menselijk handelen uniek en nooit eerder voor zo’n lange periode gemeten. De sterkste afname is zichtbaar in bewoonde gebieden, maar ook in afgelegen gebieden zoals de Sahara in Afrika is de afname gemeten. 

Hoog frequente trillingen

Seismometers zijn zeer gevoelige instrumenten die trillingen in de aarde meten, zogenaamde seismische golven. Van oudsher concentreert de seismologie zich op het meten van aardbevingen en nucleaire testexplosies. Echter worden metingen aan natuurlijke bronnen verstoord door hoog frequente trillingen. Deze trillingen worden veroorzaakt door menselijk handelen, zoals rondlopen, rijden in auto’s en het gebruik van openbaar vervoer. Seismische golven worden ook veroorzaakt door zware industrie en constructiewerkzaamheden en als zodanig door seismometers opgetekend.

Wereldwijd duizenden seismometers

Het onderzoek is gedaan door 76 wetenschappers van 66 onderzoeksinstellingen uit 27 landen

De internationale groep onderzoekers onder leiding van de Belgische seismoloog Dr. Thomas Lecocq bestaat uit 76 wetenschappers van 66 onderzoeksinstellingen uit 27 landen. Wereldwijd zijn er vele duizenden seismometers die trilling in de aarde monitoren. Het onderzoeksteam heeft dan ook vele terabytes aan meetgegevens gedownload, bewerkt en geanalyseerd. De meetgegevens zijn geregistreerd door state-of-art monitoring netwerken en door seismometers bij mensen thuis en in scholen. Het betreft open data die publiekelijk toegankelijk is.

Sterk verband afname ruis en mobiliteit

De studie laat een sterk verband tussen de afname van de ruis en de mobiliteit zien. Deze gegevens komen van apps op mobiele telefoons en worden beschikbaar gemaakt door Google en Apple. Met deze verbinding kunnen openbare seismische meetgegevens gebruikt worden om veranderingen in menselijke activiteit te meten.

Vervolgonderzoek achtergrondruis

Verder onderzoek richt zich op kleine trillingen die normaal slecht zichtbaar zijn door de achtergrondruis. Hoewel dit niet geldt voor bijvoorbeeld Groningen waar met vele seismometers gemeten wordt, zijn er gebieden op de wereld waar trillingen ten gevolge van kleine aardbevingen of vulkanische activiteit verborgen blijven in de achtergrondruis. Met name overdag en in bewoonde gebieden kan de achtergrondruis hoog zijn.    

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reƫle en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten