Klimaatbericht

Witte kerst steeds zeldzamer

22 december 2017

Niets spreekt meer tot de verbeelding dan sneeuw tijdens de kerst. Vlak voor de kerstdagen rijst dan ook altijd de vraag: krijgen we dit jaar een witte kerst? Het antwoord op deze vraag zal in de toekomst steeds vaker nee zijn.

Pas acht keer in honderd jaar

Er is officieel sprake van een witte kerst wanneer er in De Bilt op beide kerstdagen een gesloten sneeuwdek wordt gemeten. Het KNMI houdt bij hoe vaak dit sinds 1901 is voorgekomen. Dit blijkt slechts acht keer het geval te zijn geweest. De laatste keer was in 2010. Opvallend is dat er ook in 2009 een witte kerst was. Twee keer een witte kerst na elkaar is nog veel zeldzamer . Overigens is het aantal keren dat er ergens in het land een witte kerst optrad wel groter dan dit officiële aantal. Ook komt het veel vaker voor dat er op een van de twee kerstdagen sneeuw ligt of valt. Dat levert lokaal dus toch vaker het gevoel van witte kerst op.

Warmer dus minder sneeuw

We verwachten rond 2050 nog maar 4 tot 12 ‘potentiële’ sneeuwdagen per jaar

Door het opwarmende klimaat neemt het aantal ‘potentiële’ sneeuwdagen in Nederland steeds verder af. Op deze dagen blijft de gemiddelde temperatuur onder de nul graden en is het koud genoeg voor sneeuw in plaats van regen. In het tijdvak 1981-2010 telden we in de Bilt gemiddeld per jaar nog 21 potentiële sneeuwdagen (Figuur 1). In het warmste KNMI scenario verwachten we rond 2050 er nog maar vier en aan het einde van deze eeuw nog hooguit één gemiddeld per jaar. In het meest gematigde scenario kunnen we er nog tien gemiddeld per jaar verwachten. Door de afname in het aantal koude dagen blijft de sneeuw bovendien gemiddeld ook minder lang liggen.

Ook droger op koude dagen

De kans op sneeuw op de overgebleven koude dagen neemt in een warmer klimaat af.  De wind waait op toekomstige, koude dagen namelijk vaker uit het oosten en voert dan droge, continentale lucht mee. Door de vermindering van het aantal koude dagen die bovendien droger worden neemt de kans op een witte kerst de komende decennia steeds verder af.

Geen witte kerst

Dit jaar is de kans op een witte kerst vrijwel nihil. Met een zuidwestelijke stroming wordt vrij zachte lucht aangevoerd vanaf de Atlantische oceaan. Zo nu en dan valt er neerslag in de vorm van regen. Sneeuw tijdens de kerstdagen zit er dit jaar helaas dan ook niet in.
 

KNMI-klimaatbericht door Marcel Bult

Figuur 1: Aantal dagen per jaar gemiddeld onder nul graden in De Bilt. Dikke lijnen voor gemiddeld aantal per jaar in een 30-jaar tijdvak (blauw:gemeten, kleuren: verwacht volgens KNMI’14 scenario’s (Bron: klimaatscenarios.nl).

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  2. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Wereld Meteorologische Dag 2024

    Klimaatverandering is een reële en niet te ontkennen bedreiging voor onze hele beschaving. De gev...

    21 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten