Nieuwsbericht

WOW-NL zet jouw weer op de kaart

28 april 2015

Met het nieuwe KNMI-project WOW-NL kunnen mensen met een weerstation hun metingen via internet delen met anderen. De weermetingen zijn op een kaart op wow.knmi.nl wereldwijd in te zien en te vergelijken met zowel particuliere als officiƫle weerstations. Voor het KNMI zijn weerstations in achtertuinen of op balkons interessant omdat deze specifieke weerinformatie geven op locaties waar het KNMI niet kan meten.

Iedereen die een weerstation met internetaansluiting heeft, kan meedoen en zich gratis aanmelden via wow.knmi.nl. Na het aanvragen van een account kunnen de weermetingen zoals temperatuur, luchtdruk, neerslag en wind geupload worden. De data verschijnen op een wereldkaart waar alle andere aangesloten weerstations zichtbaar zijn. De metingen worden elke tien minuten ververst. Zo kunnen deelnemers makkelijk via internet dagelijks hun eigen waarnemingen en die van anderen bekijken en vergelijken in tabellen en grafieken.

WOW-NL = slimme manier van weerdata toegankelijk maken

WOW staat voor Weather Observations Website. Het Britse UK Met Office is hiermee begonnen en inmiddels maken er wereldwijd ruim 7600 weerstations onderdeel uit van het netwerk. WOW-NL is de Nederlandse portaal die toegang biedt tot dit internationale meetnetwerk. KNMI en de UK Met Office werken nauw samen om WOW te blijven optimaliseren.

Het KNMI ziet in WOW-NL een slimme manier om meer data over het Nederlandse weer te krijgen en deze toegankelijk te maken. Hoewel de particuliere weerstations niet altijd zullen voldoen aan de internationale richtlijnen, kunnen ze toch belangrijke weerinformatie geven over een lokale weersituatie. Daarnaast kunnen ze bruikbaar zijn voor onderzoek, zoals naar stadsklimaat of de impact van weer. De kracht van data via crowdsourcing zit met name in de grote hoeveelheden. Het KNMI gaat kijken welke onderzoekskansen WOW-NL biedt op het gebied van weer en klimaat.

Doe mee en ga naar https://wow.knmi.nl/

WOW-NL past in de huidige trend om mensen te betrekken bij meten en om allerlei data te verzamelen via internet en met elkaar te linken. Het zorgt voor meer kennis en het vergroot de betrokkenheid van mensen bij hun leefomgeving. Het is niet meer alleen het weer beleven maar ook in getallen terugzien.

WOW-NL is dan ook uitermate interessant voor het onderwijs. Voor geïnteresseerde scholen met een weerstation is er een lessenserie over WOW-NL beschikbaar die in samenwerking met het Koninklijk Nederlands Aardrijkskunde Genootschap is gemaakt. Leerlingen kunnen zelf metingen gebruiken om inzicht te krijgen in het weer in hun omgeving. Zo kan er op een interactieve en praktische wijze les gegeven worden over weer en klimaat.

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten