Nieuwsbericht

Zachte november met elke dag neerslag

05 december 2017

De afgelopen maand had twee gezichten. November begon zacht met tijdelijk zelfs uitzonderlijke hoge temperaturen tot 16 graden, maar de maand sloot af met temperaturen rond het vriespunt. Op één dag na viel er elke dag neerslag, toch was de maand minder nat dan normaal.

November 2017 was in De Bilt ongeveer een halve graad warmer dan normaal. Op 6 november kwam de temperatuur voor het eerst in dit najaar onder nul en daags daarna werd in Woensdrecht ruim drie graden vorst gemeten. Landelijk viel 79 mm tegen 82 mm normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981-2010). Vrijwel elke dag viel er neerslag en vooral op 20 en 27 november waren dat op grote hoeveelheden. De zon scheen landelijk 71 uur wat iets meer is dan normaal in november.

Herfst was zacht en nat

De meteorologische herfst komt uit bij de tien warmste in ruim een eeuw. In De Bilt lag de temperatuur gemiddeld over september, oktober en november met 11,4 graden bijna een graad boven het langjarig gemiddelde. Dat kwam vooral door het vele warme nazomerweer in oktober waardoor die maand een van de warmste was van de meetreeks. Oktober was ook een droge maand maar september was bijzonder nat waardoor de herfst als nat de boeken in gaat. Gemiddeld over het land viel in drie maanden omstreeks 277 mm tegen 243 mm normaal.

De eerste herfststorm trok al op 13 september over Nederland. In het Waddengebied werd zelfs windkracht 10 gemeten met windstoten tot 120 km/uur. Ook op 5 oktober en in de nacht van 28 en 29 oktober stormde het in ons land. November was een betrekkelijk rustige maand.      

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Toename broeikasgas methaan in hogere versnelling

    Wereldwijd warmt het klimaat op doordat de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeds verd...

    17 april 2024 - Klimaatbericht
  2. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten