Nieuwsbericht

Zeer zonnige september

28 september 2018

September was een zeer zonnige maand. Gemiddeld over het land scheen de zon 193 uur, normaal is 143 uur in september. De maand was iets warmer dan normaal en vrij droog. Het neerslagtekort is door de regenval ongeveer gelijk gebleven.

Vooral halverwege en aan het einde van de maand was het zonnig. Het zonnigst was het in het zuiden van het land, met op KNMI-station Maastricht circa 213 uren zon.

Vrij warm

Met een gemiddelde temperatuur van 14,7°C tegen een langjarig gemiddelde van 14,5°C was het iets warmer dan normaal. De enige zomerse dag (maximumtemperatuur 25,0°C of hoger) was 4 september met 25,3 °C in De Bilt. Normaal telt september twee zomerse dagen. De hoogste temperatuur werd 18 september gemeten in Maastricht: de tropische waarde van 30,0 °C. Op Terschelling bleef de maximumtemperatuur die dag steken op 20,5 °C, bijna 10 graden lager. Op 29 september kwam het voor het eerst na de zomer tot nachtvorst in Twenthe. Een dag later, op 30 september, werd daar ook de laagste temperatuur deze maand bereikt: -1,5°C .

Neerslagtekort

Met landelijk gemiddeld een hoeveelheid neerslag van 52 millimeter tegen 78 millimeter normaal was september vrij droog. In het westen van het land was de maand op sommige plaatsen echter natter dan normaal. Dit werd vooral veroorzaakt door een gebied met onweersbuien dat op 5 september boven het westen van het land lag. 

Het neerslagtekort, berekend op basis van 13 stations verdeeld over Nederland, is door de regenval in september ongeveer gelijk gebleven aan de stand van eind augustus. Het zomerhalfjaar van 1 april tot en met 30 september behoort daarmee tot de 5 procent droogste jaren sinds 1906. Vooral in de zuidoostelijke helft was het verschil tussen neerslag en verdamping groot.

Mensen op het terras in Den Haag (Bron: Tineke Dijkstra)

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. De hoofdmoot van de jaarneerslag

    Alle regen in een jaar opgeteld bedekt Nederland gemiddeld met een laag water van 85 centimeter. ...

    15 april 2024 - Klimaatbericht
  2. Onmisbare metingen op zee staan onder druk

    We gebruiken de Noordzee om te varen, te vissen en energie op te wekken. Maar wist je ook dat vee...

    10 april 2024 - Klimaatbericht
  3. Verdroging start steeds vroeger in het voorjaar

    Op 1 april start officieel het groeiseizoen. Vanaf die dag houdt het KNMI het neerslagtekort bij ...

    02 april 2024 - Klimaatbericht
  4. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten