Nieuwsbericht

Zwerm aardbevingen in Limburg

30 juli 2018

In Limburg hebben zich sinds 23 juli zes lichte aardbevingen voorgedaan. Vier vlakbij Heerlen en twee bij Landgraaf, een paar kilometer verderop. Deze reeks van bevingen wordt een aardbevingszwerm genoemd, waarbij niet duidelijk een hoofdschok is maar meerdere kleine aardbevingen in dezelfde regio optreden. 

De meest recente bevingen vonden maandag 30 juli bij Heerlen en Landgraaf plaats, beide rond 3.15 uur 's nachts. De beving bij Heerlen had een magnitude van 1,7 en bij Landgraaf 0,7 op de Schaal van Richter.

Op maandag 23 juli en in de nacht naar dinsdag 24 juli hebben zich vier lichte aardbevingen voorgedaan, waarvan drie vlakbij Heerlen en één bij Landgraaf. Van de bevingen rond Heerlen was er eentje rond 10.30 uur, de andere twee begin van de nacht (magnitude van 1,3 en 1,9 op de Schaal van Richter). De bevingen 's nachts waren kort na elkaar, op dieptes van 7 en 9 kilometer. De beving maandagochtend had een kracht van 2,4 en valt daarmee in de categorie 'zeer lichte beving'. De beving in Landgraaf (kracht 1,5) was maandagochtend vrijwel tegelijk met die in Heerlen. 

De oorzaak zijn bewegingen langs de Feldbissbreuk door tektonische spanningen in de ondergrond

Oorzaak van de aardbevingenzwerm zijn bewegingen langs de Feldbissbreuk door tektonische spanningen in de ondergrond. Dit kan maanden duren. Of het kan een voorbode zijn van een grote schok. Deze kleinere aardbevingen worden dan de voorschokken genoemd.

De Feldbissbreuk is de zuidelijke begrenzing van de Roeldalslenk, die vanuit Duitsland Nederland in loopt. De noordelijke begrenzing wordt gevormd door de Peelrandbreuk, waar nabij Roermond op 13 april 1992 een magnitude 5,8 aardbeving plaatsvond.

Het gebied rondom Voerendaal wordt wel vaker getroffen door een aardbevingszwerm. In 2001 trad een zwerm op met 130 kleinere aardbevingen. 

kaart met de belangrijkste tektonische structuren in de ondergrond van zuidwestelijk Nederland, noordoostelijk België en het westen van Noordrijn-Westfalen
Figuur 1: Kaart van de belangrijkste tektonische structuren in de ondergrond van zuidwestelijk Nederland, noordoostelijk België en het westen van Noordrijn-Westfalen. In het midden de Feldbissbreuk. (Bron: Wikipedia)
kaart met locaties van de aardbevingen in limburg in juli 2018
Figuur 2: Locatie met aardbevingen in Limburg in juli 2018 ©KNMI

Recente nieuws- en klimaatberichten

  1. Maart was recordwarm maar wel somber

    Met een gemiddelde temperatuur van 9,0 °C tegen normaal 6,5 °C was het de zachtste maart sinds 19...

    29 maart 2024 - Nieuwsbericht
  2. Waarom de Cariben mogelijk een actief orkaanseizoen tegemoet gaan

    Een jaar geleden, in maart 2023, begonnen wereldwijd de hoge zeewatertemperaturen records te verb...

    27 maart 2024 - Klimaatbericht
  3. Koraal verdwijnt in hoog tempo

    Te hoge temperaturen van het oceaanwater zorgen ervoor dat koraalriffen op grote schaal afsterven...

    26 maart 2024 - Klimaatbericht
  4. Steeds gevaarlijkere gevoelstemperaturen in zuidelijk West-Afrika door klimaatverandering

    Als gevolg van klimaatverandering is de zogenaamde gevoelstemperatuur in zuidelijk West-Afrika nu...

    22 maart 2024 - Klimaatbericht
Toon alle nieuws- en klimaatberichten