Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut; Ministerie van Infrastructuur en Milieu

De eindbestemming, het plaatsje Ísafjörður in IJsland
© Rachel Fletcher
(klik op de foto voor een vergroting)
 
Welkom aan boord
Op expeditie naar Straat Denemarken

Oceaanexpeditie naar Straat Denemarken ten einde
Op 28 september is de wetenschappelijke bemanning van de Knorr weer aan wal gegaan op IJsland. Hun oceaanexpeditie zat er op, dertig dagen nadat ze Reykjavik hadden verlaten, na 3812 zeemijlen (6135 km) te hebben afgelegd.

Het onderzoeksschip Knorr is al weer aan de volgende reis begonnen. Het schip is overgestoken naar Groenland, waar rond deze tijd een volgend team Amerikaanse wetenschappers aan boord stapt met hun apparatuur. Zij gaan naar Straat Davis (tussen Canada en Groenland). Daarna keert de Knorr even terug naar haar thuishaven in Woods Hole (bij Boston) en kunnen de mobiele laboratoria van deze expeditie ook van boord worden gehaald.

Een schat aan meetgegevens
Tijdens de expeditie is er een grote hoeveelheid metingen van temperatuur, zoutgehalte en stroomsnelheid gedaan, 24 uur per dag. Bovendien is er veel meetapparatuur in het water achtergelaten in Straat Denemarken en rondom IJsland. Deze meetinstrumenten slaan vanaf nu (hopelijk!) allerlei gegevens op over de oceaancondities ter plekke. Volgend jaar komen de wetenschappers terug om alles weer boven water te halen en de gegevens te analyseren. De expeditie is voor hen dus nog lang niet ten einde.
Vragen en antwoorden en nieuwe vragen
De eerste resultaten bevestigen de vermoedens van de wetenschappers over het bestaan van een net ontdekte stroming in het gebied (de Noord IJslandse jet). Nu is het tijd deze stroming goed in kaart te brengen en het belang voor de oceaancirculatie en het klimaat te onderzoeken. Wetenschappelijk gezien was de expeditie dus een groot succes.

De leerlingen van onze twee "meevarende" scholen in Erichem en Gouda hebben leuke en interessante vragen gesteld en hopelijk geleerd van de antwoorden van de wetenschappers aan boord. Wie weet worden zij ooit oceaanonderzoekers.

Tot slot
Voor ons, de makers van deze website, is het wel "einde expeditie" - de site wordt niet meer bijgewerkt. We zullen het missen: de spannende scheepsjournalen over goed en slecht weer, ijsbergen en het zware en spannende leven aan boord. De mooie foto's en verhalen laten we staan en misschien kijken we volgend jaar weer over de schouders van de onderzoekers mee.

IJsland
Zonsondergang een paar kilometer ten zuiden van Langanes (oostkust IJsland)
© Rachel Fletcher

Laatst gewijzigd: 30 september 2011