Bosatlas van het klimaat
Achtergrond

Klimaatatlas 1981-2010

Het KNMI berekent om de 10 jaar langjarige gemiddelden ('normalen') voor de KNMI-stations. De normalen worden gepubliceerd in de vorm van tabellen, kaarten en grafieken.

Bosatlas van het klimaat

Weer en klimaat zijn niet hetzelfde. Het weer is de toestand van de atmosfeer op een bepaald moment. Het klimaat geeft de kenmerken van het weer gedurende een langere periode, meestal 30 jaar. De beschrijving van een klimaat bestaat niet alleen uit gemiddelden, maar ook uit afwijkingen van die gemiddelden (extremen) en de kans dat deze afwijkingen voorkomen. Een klimaat is niet stabiel, het kan door natuurlijke en menselijke invloeden veranderen.

Om ons klimaat te beschrijven berekent het KNMI om de 10 jaar de langjarige gemiddelden ('normalen') voor een groot aantal KNMI-stations. Het meest recente tijdvak waarover normalen beschikbaar zijn is 1981-2010. Deze klimaatviewer laat de kaarten, grafieken en tabellen voor het klimaat van nu in Nederland zien. 

Het KNMI heeft samen met Noordhoff uitgevers een Bosatlas van het klimaat geschreven. In de Bosatlas is de klimaatinformatie voorzien van een toelichting. De atlas is alleen via de boekhandel verkrijgbaar.

Bosatlas van het Klimaat
Bosatlas van het Klimaat (Bron: Noordhoff uitgevers)
Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen