Achtergrond

KNMI'21-klimaatscenario's

Het KNMI verwacht in 2021 met nieuwe KNMI-klimaatscenario’s te komen, aangepast aan de nieuwste inzichten. Aanleiding daarvoor is de geplande publicatie van het zesde assessment rapport (AR6) van het IPCC.

Update van KNMI'14-klimaatscenario's

De KNMI'21-scenario's zullen rond 2021 de actuele KNMI'14-scenario's vervangen.

De KNMI-klimaatscenario’s lopen in de pas met de IPCC-scenario’s en worden zo eens in de zes jaar gepubliceerd. Om publicatie van nieuwe scenario's rond 2021 voor elkaar te krijgen, is in 2017 gestart met het opstellen van de projectplannen voor de basisscenario’s een aanpalende producten zoals specifieke informatie voor de stad en zeespiegelscenario’s. In 2018/begin 2019 worden de modelsimulaties opgetuigd en de eerste proefanalyses en stresstesten uitgevoerd. In 2019 verwachten we de analyses uit te kunnen voeren om weer tot consistente scenario’s te komen, zodat we in 2020/2021 de scenario-publicatie kunnen afronden.      

 

 

Rob van Dorland presenteert het proces naar nieuwe klimaatscenario's
Rob van Dorland presenteert het proces naar nieuwe klimaatscenario's
Rein Haarsma in gesprek met stakeholders
Rein Haarsma in gesprek met stakeholders

Workshops in aanloop naar de nieuwe scenario's

Voor de KNMI’14-scenario’s hebben we internationaal lof geoogst voor de wijze waarop we stakeholders bij het proces betrokken hebben. Ook nu staat de gebruikersinteractie weer centraal.

In mei 2017 is er een enquête uit gegaan naar onze stakeholders, waar we een kleine 200 reacties op hebben ontvangen met feedback op de KNMI’14 scenario’s en suggesties voor de nieuwe scenario’s. Tijdens een workshop op 28 september 2017, zijn we in gesprek gegaan met circa 65 stakeholders om hun vragen verder uit te diepen.

Download de ZIP-file met het programma en de presentaties die op 28 september zijn gegeven - over de basisscenario’s, neerslagextremen en zeespiegelstijging.

In aanloop naar de publicatie van de nieuwe scenario's rond 2021, organiseren we 1-2 maal per jaar een workshop voor gebruikers van de klimaatscenario's. Abonnees van de KNMI Klimaatbrief worden hier automatisch over op de hoogte gesteld.

KNMI Klimaatbrief

Het KNMI informeert u via de KNMI Klimaatbrief over de ontwikkeling van de nieuwe KNMI-klimaatscenario's die in 2021 worden gepubliceerd. Ook wordt u op de hoogte gehouden over bijeenkomsten voor gebruikers van klimaatscenario's.

De eerste KNMI Klimaatbrief is in juni 2018 verschenen.

Aanmelden voor de KNMI Klimaatbrief (verschijnt 1-2 maal per jaar)

 

 

 

 

Niet gevonden wat u zocht? Zoek meer achtergrond artikelen